Jeżeli lubicie ryby, danie to przypadnie Wam do gustu. Tak naprawdę do sosu koperkowego możecie robić zarówno ryby słodkowodne jak i
morskie. Ja często przygotowuję z tego przepisu filet z dorsza bądź sandacza. Rybę
można również usmażyć bądź upiec w piekarniku
SKŁADNIKI
500 g ryby
5 - 7 ziemniaków
½ cytryny
sól, pieprz do smaku
odrobina koperku
(świeżego bądź suszonego)
(świeżego bądź suszonego)
składniki na sos:
120 g cebuli
garść świeżego
koperku
bez łodyg (może być też suszony)
bez łodyg (może być też suszony)
40 g masła
20 g mąki
200 g śmietany 12-18 %
½ łyżeczki wegety
2 szczypty cukru
2-3 szczypty soli
2 szczypty pieprzu
WYKONANIE
1. Naczynie miksujące nastawić na 10 s / obr 10 i na wirujące noże wrzucić
koper. Przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia nalać litr wody. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć
przystawkę Varoma. W dolnej części przystawki ułożyć obrane, posolone ziemniaki,
pokrojone w ćwiartki. Można posypać również koperkiem.
3. Rybę skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, posypać
koperkiem, ułożyć na górnej części Varomy. Gotować 25 min / Varoma / obr 1.
4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić na bok, ale nie odkrywać aby ciepło nie
uciekało.
5. Przygotować sos koperkowy.
Sos koperkowy:
1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną w ćwiartkę, zmiksować 3 s/
obr 6
2. Dodać masło i wegetę , poddusić 2 min / 100 C / obr 1
3. Dodać mąkę, wymieszać 20 s / obr 2
4. Dodać śmietanę, sól, cukier, pieprz i zmiksowany koper, gotować 2 min / 90
C / obr 3
5. Podawać na ciepło z surówką
WSKAZÓWKI
1. Sos koperkowy z tego przepisu wychodzi dość gęsty. Jeśli nie odpowiada ci
taka konsystencja dodaj mniej mąki bądź dodaj
trochę mleka
- przepis autorski -
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz