niedziela, 9 sierpnia 2015

RYBA W SOSIE KOPERKOWYM



Jeżeli lubicie ryby, danie to przypadnie Wam do gustu. Tak naprawdę do sosu koperkowego możecie robić zarówno ryby słodkowodne jak i morskie. Ja często przygotowuję z tego przepisu filet z dorsza bądź sandacza. Rybę można również usmażyć bądź upiec w piekarniku 





SKŁADNIKI


500 g ryby

5 - 7 ziemniaków

½ cytryny

sól, pieprz do smaku

odrobina koperku
(świeżego bądź suszonego)




składniki na sos:

120 g cebuli

garść świeżego koperku
bez łodyg  (może być też suszony)

40 g masła

20 g mąki

200 g śmietany 12-18 %

½ łyżeczki wegety

2 szczypty cukru

2-3 szczypty soli

2 szczypty pieprzu





WYKONANIE


1. Naczynie miksujące nastawić na 10 s / obr 10 i na wirujące noże wrzucić koper. Przełożyć do innego naczynia.

2. Do naczynia nalać litr wody. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma. W dolnej części przystawki ułożyć obrane, posolone ziemniaki, pokrojone w ćwiartki. Można posypać również koperkiem.

3. Rybę skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem, ułożyć na górnej części Varomy. Gotować 25 min / Varoma / obr 1.

4.   Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić na bok, ale nie odkrywać aby ciepło nie uciekało.

5.   Przygotować sos koperkowy.



Sos koperkowy:
1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną w ćwiartkę, zmiksować 3 s/ obr 6

2.   Dodać masło i wegetę , poddusić 2 min / 100 C / obr 1

3.   Dodać mąkę, wymieszać 20 s / obr 2

4.   Dodać śmietanę, sól, cukier, pieprz i zmiksowany koper, gotować 2 min / 90 C / obr 3

5.   Podawać na ciepło z surówką





WSKAZÓWKI


1. Sos koperkowy z tego przepisu wychodzi dość gęsty. Jeśli nie odpowiada ci taka konsystencja  dodaj mniej mąki bądź dodaj trochę mleka
- przepis autorski -

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...