SKŁADNIKI
1 kg brzoskwiń
½ pomarańcza,
dużego ze skórką
dużego ze skórką
½ cytryny
½ laski cynamonu
2 kawałki po ok 3 cm
200 g cukru trzcinowego
1-
2 łyżki miodu
WYKONANIE
1. Pomarańcza
sparzyć , wyszorować, obrać ze skórki
(nie wyrzucać skóry)
(nie wyrzucać skóry)
1. Do naczynia miksującego dodać ½ pomarańcza, zmiksować 10 s/ obr 10. Przełożyć do innego naczynia
2. Do naczynia włożyć skórkę z ½ pomarańcza i
miód, zmiksować 10 s / obr 6,
poddusić 3 min / Varoma / obr 2
3. Dodać sok z pomarańcza, brzoskwinie, laskę cynamonu,
cukier.
4. Nałóż pokrywę naczynia miksującego wraz z miarką.
Na pokrywę wyciśnij sok z cytryny
5. Gotuj 35 min/ 100 C / obr 2. Po ok 5 min jak dżem zacznie bulgotać
zmniejsz obroty na 1 i temperaturę na 90 C.
6. Pod koniec gotowania możesz wzbogacić smak dodając
otarty imbir, zamieszaj. Wyjmij cynamon. Przełóż do
wyparzonych słoików, obróć do góry dnem.
WSKAZÓWKI
1. Dżem ma konsystencję gęstego sosu – idealny do
lodów i innych deserów. Jeśli zamierzasz go zagęścić polecam AGAR zamiast żelatyny. Agar jest produktem w pełni
naturalnym (otrzymywanym z alg morskich) stosowanym od kilkuset lat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz