sobota, 8 sierpnia 2015

DŻEM BRZOSKWINIOWY Z POMARAŃCZĄ I CYNAMONEM





SKŁADNIKI



1 kg brzoskwiń

½ pomarańcza,
dużego ze skórką

½ cytryny

½ laski cynamonu
2 kawałki po ok 3 cm

200 g cukru trzcinowego

1-  2 łyżki miodu





WYKONANIE



1. Pomarańcza sparzyć , wyszorować, obrać ze skórki
(nie wyrzucać skóry)

1.   Do naczynia miksującego dodać  ½ pomarańcza, zmiksować           10 s/ obr 10. Przełożyć do innego naczynia


2.   Do naczynia włożyć skórkę z ½ pomarańcza i miód, zmiksować       10 s / obr 6, poddusić 3 min / Varoma / obr 2

3.    Dodać sok z pomarańcza, brzoskwinie, laskę cynamonu, cukier.

4. Nałóż pokrywę naczynia miksującego wraz z miarką. Na pokrywę wyciśnij sok z cytryny


5. Gotuj 35 min/ 100 C /  obr 2. Po ok 5 min jak dżem zacznie bulgotać zmniejsz obroty na 1 i temperaturę na 90 C.


6. Pod koniec gotowania możesz wzbogacić smak dodając  otarty imbir, zamieszaj. Wyjmij cynamon. Przełóż do wyparzonych słoików, obróć do góry dnem.





WSKAZÓWKI



1.   Dżem ma konsystencję gęstego sosu – idealny do lodów i innych  deserów. Jeśli zamierzasz go zagęścić polecam AGAR zamiast        żelatyny. Agar jest produktem w pełni naturalnym                            (otrzymywanym z alg morskich) stosowanym od kilkuset lat.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...