Zapewne większość z Was zdaje sobie sprawę, że
kasza to zdrowie. Nasuwa się jednak pytanie czy faktycznie korzystacie z tych
dobroci natury a jeśli nie to dlaczego? Być może znudziła Was monotonia i
bezpostaciowość takich potraw. .. Zachęcam Was do zalogowania się do platformy
z przepisami www.mojthermoswiat.pl , na której odnajdziecie kilka bardzo fajnych przepisów z
wykorzystaniem kaszy. Dziś natomiast –
na zachętę- proponuję Wam zupę z kaszy jaglanej i kukurydzy.
SKŁADNIKI
130 g kaszy jaglanej
10 g imbiru, świeżego korzenia
obranego, pokrojonego na kawałki
obranego, pokrojonego na kawałki
50 g cebuli
pokrojonej w ćwiartki
pokrojonej w ćwiartki
2 ząbki czosnku
900 g wody
600 g kukurydzy konserwowej
ok. 2 puszki, odsączone z zalewy
ok. 2 puszki, odsączone z zalewy
40 g masła
pokrojonego na kawałki
pokrojonego na kawałki
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
czarnego, mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka kurkumy mielonej
100 g śmietany
WYKONANIE
1. Na pokrywę
naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą
wodą, odstawić
2. Do
naczynia miksującego włożyć imbir, cebulę , czosnek, rozdrobnić 4 s / obr 6.
Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
3. Dodać 500
g wody i przełożyć do naczynia miksującego wcześniej opłukaną kaszę. Zamiast
miarki na pokrywę naczynia nałożyć koszyczek, gotować 13 min / 100 C/ obr 1
4.Dodać 400
g wody, kukurydzę, masło, sól, pieprz, słodką paprykę i kurkumę, gotować 8
min /100 C/ obr 2. Następnie dodać śmietanę, zmiksować 1.30 / obr 6-10
stopniowo zwiększając obroty. Ja miksowałam 1 min i mi to wystarczyło
5.
Podawać na
ciepło
WSKAZÓWKI
1. Zamiast śmietany można
użyć jogurtu –będzie mniej kaloryczna.
Ja przynajmniej używam zawsze tego zamiennika. Śmietana jedynie do masełka J
2. Jeśli chcemy poczęstować
zupką dziecia, polecam ograniczyć pieprz, ponieważ zupa z tego przepisu jest
dość ostra. Sam imbir dodaje ostrości
Smacznego J
- przepis z Kolekcji
DOBRE KASZE-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz