środa, 8 lipca 2015

ZUPA Z KASZY JAGLANEJ I KUKURYDZY




Zapewne większość z Was zdaje sobie sprawę, że kasza to zdrowie. Nasuwa się jednak pytanie czy faktycznie korzystacie z tych dobroci natury a jeśli nie to dlaczego? Być może znudziła Was monotonia i bezpostaciowość takich potraw. .. Zachęcam Was do zalogowania się do platformy z przepisami www.mojthermoswiat.pl , na której  odnajdziecie kilka bardzo fajnych przepisów z wykorzystaniem kaszy.  Dziś natomiast – na zachętę- proponuję Wam zupę z kaszy jaglanej i kukurydzy. 



SKŁADNIKI

130 g kaszy jaglanej

10 g imbiru, świeżego korzenia
obranego, pokrojonego na kawałki

50 g cebuli
pokrojonej w ćwiartki

2 ząbki czosnku

900 g wody

600 g kukurydzy konserwowej
ok. 2 puszki, odsączone z zalewy

40 g masła
pokrojonego na kawałki

1 łyżeczka soli

½  łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka kurkumy mielonej

100 g śmietany




WYKONANIE

1. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić

2. Do naczynia miksującego włożyć imbir, cebulę , czosnek, rozdrobnić 4 s / obr 6.
Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego

3. Dodać 500 g wody i przełożyć do naczynia miksującego wcześniej opłukaną kaszę. Zamiast miarki na pokrywę naczynia nałożyć koszyczek, gotować 13 min / 100 C/ obr 1

4.Dodać 400 g wody, kukurydzę, masło, sól, pieprz, słodką paprykę i kurkumę, gotować 8 min /100 C/ obr 2. Następnie dodać śmietanę, zmiksować 1.30 / obr 6-10 stopniowo zwiększając obroty. Ja miksowałam 1 min i mi to wystarczyło

5.          Podawać na ciepło




WSKAZÓWKI

1.     Zamiast śmietany można użyć jogurtu –będzie mniej kaloryczna. 

Ja przynajmniej używam zawsze tego zamiennika. Śmietana jedynie do masełka
J

2.  Jeśli chcemy poczęstować zupką dziecia, polecam ograniczyć pieprz, ponieważ zupa z tego przepisu jest dość ostra. Sam imbir dodaje ostrości 




Smacznego J
  

- przepis z Kolekcji DOBRE KASZE-









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...