sobota, 4 lipca 2015

Gruszki "PIĘKNA HELENA"




SKŁADNIKI
(dla 4 osób)

4 gruszki

sok z połowy cytryny

4 – 8 kulek lodów waniliowych



Sos czekoladowy:

500 ml słodkiej śmietany

30 g miodu

½ laski wanilii

200 g  czekolady deserowej





WYKONANIE

1.    Gruszki obrać, przepołowić i skropić sokiem z cytryny

2.   Do naczynia miksującego nalać 500 ml wody, nałożyć pokrywę oraz przystawkę Varoma . Do Varomy wkładamy gruszki. Gotować 20 min / Varoma / obr 1

3.    Po zakończeniu wodę odlać

4.    W naczyniu umieścić śmietanę, miód i laskę wanilii . Podgrzewać  4 min / 90 C/ obr 2
5. Na koniec dodać czekoladę połamaną na kawałki wrzucając przez otwór w pokrywie, mieszać 1 min / 40 C / obr 4

6.    Gruszki nałożyć na talerz, polać sosem czekoladowym, podawać z lodami

7.     Można również przybrać bita śmietana




WSKAZÓWKI

1.     Przepis na TM21, TM31, TM5

2.    Zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego

3.     W zależności od rodzaju miodu sos może mieć różny posmak



Smacznego J



- przepis pochodzi z książki Thermomix ABC Przystawki Varoma - 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...