SKŁADNIKI
(dla 4 osób)
4 gruszki
sok z połowy cytryny
4 – 8 kulek lodów
waniliowych
Sos czekoladowy:
500 ml słodkiej śmietany
30 g miodu
½ laski wanilii
200 g czekolady deserowej
WYKONANIE
1. Gruszki obrać, przepołowić i skropić sokiem z cytryny
2. Do naczynia miksującego nalać 500 ml wody, nałożyć pokrywę
oraz przystawkę Varoma . Do Varomy wkładamy gruszki. Gotować 20 min / Varoma / obr 1
3. Po zakończeniu wodę odlać
4. W naczyniu umieścić śmietanę, miód i laskę wanilii .
Podgrzewać 4 min / 90 C/ obr 2
5. Na koniec dodać czekoladę połamaną na kawałki wrzucając przez
otwór w pokrywie, mieszać 1 min / 40 C /
obr 4
6. Gruszki nałożyć na talerz, polać sosem czekoladowym, podawać
z lodami
7. Można również przybrać bita śmietana
WSKAZÓWKI
1. Przepis na TM21, TM31, TM5
2. Zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego
3. W zależności od rodzaju miodu sos może mieć różny posmak
Smacznego J
- przepis pochodzi z książki
Thermomix ABC Przystawki Varoma -
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz