Chciałam dziś Was zaprosić na przepyszna pizzę ,
inną niż wszystkie … Pomysł
na dodatki do pizzy otrzymałam od jednej z
klientek:
Moniki Kupczak. Przerobiłam na Thermomix, no i ….przepyszna :)
Nawet mąż, który nie przepada za bardzo za zieleniną prosił o dokładkę :)
SKŁADNIKI
Ciasto na pizzę:
30 g oliwy z oliwek
220 g wody o temp pokojowej
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży, pokruszonych lub 2 łyżeczki suchych
420 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka soli
Dodatki:
1 średni bakłażan
130 g cebuli
4- 5 ząbków czosnku
30 g oliwy
250 g szpinaku, świeżego
odrobina soli do posypania bakłażana i doprawienia szpinaku
zielone oliwki - ilość wg uznania
kapary - ilość wg uznania
2 – 3 opakowania sera mozzarella (duże kulki)
Sos:
200 g koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
50 g oleju lub oliwy
4 – 5 ząbków czosnku
1 łyżka oregano lub ziół prowansalskich
80-90 g wody
WYKONANIE
Ciasto na pizzę:
1.
Przygotować stolnicę bądź miskę- obsypać mąką.
2.
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać
20 s / obr 2
3.
Dodać mąkę, oliwę z oliwek i sól , wyrobić 2 min / funkcja wyrabiania. Ciasto
przełożyć na stolnicę obsypaną mąką – uformować kulę, przykryć ściereczką
kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
Dodatki:
1. Bakłażana umyć, pokroić w plastry ok. 1 cm. Posolić,
odstawić aby wypuściły sok
2. Grillujemy plasterki bakłażana na suchej patelni, dociskając
je widelcem aby
zmiękły. Można grillować w piekarniku ale wówczas będą bardziej
wysuszone…
ja wolę zrobić to na patelni mimo , ze zajmuje to troszkę więcej
czasu) Odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną na połówki, zmiksować
8 s / obr 4. Przełożyć do innego naczynia
8 s / obr 4. Przełożyć do innego naczynia
4. Naczynie miksujące nastawić na 5 s /obr 10, na wirujące noże wrzucić czosnek. Zgarnąć kopystką
5. Dodać oliwę, szpinak, dusić 5 min / 100 C/ obroty wsteczne – początkowo mieszać za pomocą kopystki . po 4 min dodać ½ łyżeczki soli
6.
Piekarnik rozgrzać do temp 250 C
7. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć
na nią ciasto na
pizzę, uformować koło ugniatając dłonią. Na ciasto wyłożyć sos
pomidorowy,
cebulę, szpinak, grillowanego bakłażana , oliwki, kapary i mozzarellę
pokrojoną
w plastry.
8.
Piec w temp 250 C przez 7 minut, następnie 10 min w temp 180
C – góra dół
9.
Podawać ciepłą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz