czwartek, 2 lipca 2015

PIZZA Z BAKŁAŻANEM NA ORKISZOWYM CIEŚCIE

Chciałam dziś Was zaprosić na przepyszna pizzę , inną niż wszystkie … Pomysł 

na dodatki do pizzy otrzymałam od jednej z klientek:

 Moniki Kupczak. Przerobiłam na Thermomix, no i ….przepyszna :)

Nawet 
mąż, który nie przepada za bardzo za zieleniną prosił o dokładkę :)





SKŁADNIKI


Ciasto na pizzę:

30 g oliwy z oliwek

220 g wody o temp pokojowej

1 łyżeczka cukru

20 g świeżych drożdży, pokruszonych lub 2 łyżeczki suchych

420 g mąki orkiszowej

1 łyżeczka soli


Dodatki:

1 średni bakłażan

130 g cebuli

4- 5 ząbków czosnku

30 g oliwy

250 g szpinaku, świeżego 

odrobina soli do posypania bakłażana i doprawienia szpinaku

zielone oliwki - ilość wg uznania

kapary  - ilość wg uznania

2 – 3 opakowania sera mozzarella (duże kulki)


Sos:

200 g koncentratu pomidorowego

3 łyżeczki cukru

½ łyżeczki soli

50 g oleju  lub oliwy

4 – 5 ząbków czosnku

1 łyżka oregano lub ziół prowansalskich

80-90 g wody

(wykonanie sosu znajdziecie TUTAJ )





WYKONANIE



Ciasto na pizzę:

1.          Przygotować stolnicę bądź miskę- obsypać mąką.

2.          Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać 20 s / obr 2

3.          Dodać mąkę, oliwę z oliwek i sól , wyrobić 2 min / funkcja wyrabiania. Ciasto

 przełożyć na stolnicę obsypaną mąką – uformować kulę, przykryć ściereczką 

kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę


Dodatki:

1.  Bakłażana umyć, pokroić w plastry ok. 1 cm. Posolić, odstawić aby wypuściły sok

2.    Grillujemy plasterki bakłażana na suchej patelni, dociskając je widelcem aby

 zmiękły. Można grillować w piekarniku ale wówczas będą bardziej wysuszone… 

 ja wolę  zrobić to na patelni mimo , ze zajmuje to troszkę więcej czasu) Odstawić.

3.     Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną na połówki, zmiksować
8 s / obr 4. Przełożyć do innego naczynia

4.    Naczynie miksujące nastawić na 5 s /obr 10, na wirujące noże wrzucić czosnek. Zgarnąć kopystką

5.   Dodać oliwę, szpinak, dusić 5 min / 100 C/ obroty wsteczne – początkowo mieszać za pomocą kopystki . po 4 min dodać ½ łyżeczki soli

6.          Piekarnik rozgrzać do temp 250 C

7.  Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ciasto na 

pizzę, uformować koło ugniatając dłonią. Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy, 

cebulę, szpinak, grillowanego bakłażana , oliwki, kapary i mozzarellę pokrojoną 
w plastry.




8.          Piec w temp 250 C przez 7 minut, następnie 10 min w temp 180 C – góra dół


9.          Podawać ciepłą 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...