Jeszcze nie tak dawno pisałam, że śmietana to tylko do masełka… skłamałam !!!
SKŁADNIKI
2 łyżeczki kawy
rozpuszczalnej
20 g likieru amaretto
200-300 g śmietany 30-36 %
1 łyżeczka cukru
trzcinowego
200 g gorącej wody
płatki migdałów do
posypki
WYKONANIE
1. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, założyć motylek
2. Ubijać bez ustawiania czasu na obrotach 3-4 sprawdzając
przez otwór konsystencje. W razie problemów patrz TUTAJ
3. Na pokrywę naczynia miksującego postawić szklankę, wsypać
kawę, cukier, wytarować i zalać gorącą wodą (ilość wody może być wg uznania)
4. Nałożyć ubitą śmietanę, posypać płatkami migdałów
Smacznego J
WSKAZÓWKI
1.
Przepis na TM21, TM31, TM5
2.
Likier można zastąpić syropem.
3. Do tego przepisu użyłam śmietanę 30 % 330 ml , jednak część użyłam do przystrojenia deseru dla córki, bo jakby to było mama ma a córa nie J
Z 330 ml śmietany można śmiało zrobić 2 porcje kawy.
3. Do tego przepisu użyłam śmietanę 30 % 330 ml , jednak część użyłam do przystrojenia deseru dla córki, bo jakby to było mama ma a córa nie J
Z 330 ml śmietany można śmiało zrobić 2 porcje kawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz