środa, 8 lipca 2015

KAWA AMARETTO



Jeszcze nie tak dawno pisałam, że śmietana to tylko do masełka… skłamałam !!!
Kawa ta świetnie nadaje się na zimowe , pochmurne dni, ale właśnie dziś nabrałam na nią ochoty i jak zawsze dzielę się przepisem .





SKŁADNIKI

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

20 g likieru amaretto

200-300 g śmietany 30-36 %

1 łyżeczka cukru trzcinowego

200 g gorącej wody

płatki migdałów do posypki





WYKONANIE

1.      Do naczynia miksującego wlać śmietanę, założyć motylek

2. Ubijać bez ustawiania czasu na obrotach 3-4 sprawdzając przez otwór konsystencje. W razie problemów patrz  TUTAJ 

3. Na pokrywę naczynia miksującego postawić szklankę, wsypać kawę, cukier, wytarować i zalać gorącą wodą (ilość wody może być wg uznania)

4.    Nałożyć ubitą śmietanę, posypać płatkami migdałów

Smacznego J





WSKAZÓWKI

1.          Przepis na TM21, TM31, TM5

2.          Likier można zastąpić syropem. 

3. Do tego przepisu użyłam śmietanę  30 % 330 ml , jednak część użyłam do przystrojenia deseru dla córki, bo jakby to było mama ma a córa nie J
Z 330 ml śmietany można śmiało zrobić 2 porcje kawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...