FAWORKI RÓŻE
SKŁADNIKI
230 g mąki pszennej
4 żółtka
20 g masła
10 g rumu
100 g śmietany 18%
1 białko do posmarowania ciasta
szczypta soli
cukier puder do obsypania już usmażonych faworków - ile uważacie
dżem truskawkowy lub wiśniowy
dodatkowo mąka do obsypywania blatu
olej do smażenia ok 500 ml - 1 l
WYKONANIE
- Do naczynia miksującego włożyć mąkę, żółtka, masło, rum, śmietanę, sól, wyrobić 1min 30s / obr interwał
- Ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat, rozwałkować na grubość 1 mm. Wyciąć krążki o trzech średnicach (5 cm, 6,5 cm i 8 cm)
- Każdy krążek naciąć wokół nożem po zewnętrznej krawędzi (ok 4 - 8 nacięć)
- Środek największego kółka posmarować białkiem, nałożyć na nie średnie kółko, tak aby miejsca nacięć nie pokrywały się, środek docisnąć palcem i posmarować białkiem i nałożyć najmniejsze kółko - ponownie docisnąć aby wszystkie warstwy się połączyły.
- Czynności powtórzyć dla pozostałego ciasta.
- W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej. Każdą różę smażyć najpierw najmniejszym krążkiem do dołu na złocisty kolor, odwracać na drugą stronę i nadal smażyć.
- Odsączać na talerzu z nadmiaru tłuszczu wyłożonym na talerzu ręcznikiem papierowym.
- Ostudzone róże obsypać cukrem pudrem, nałożyć na środek odrobinę dżemu.
WSKAZÓWKI
- Zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego, gęstego
Przepis z kolekcji "PARTY przystawki i przekąski"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz