czwartek, 16 lutego 2017

FAWORKI RÓŻE







SKŁADNIKI

230  g mąki pszennej

4 żółtka

20 g masła

10 g rumu

100 g śmietany 18%

1 białko do posmarowania ciasta

szczypta soli

cukier puder do obsypania już usmażonych faworków - ile uważacie

dżem truskawkowy lub wiśniowy

dodatkowo mąka do obsypywania blatu

olej do smażenia ok 500 ml - 1 l
 





WYKONANIE
  1. Do naczynia miksującego włożyć mąkę, żółtka, masło, rum, śmietanę, sól, wyrobić 1min 30s / obr interwał
  2. Ciasto  wyłożyć na obsypany mąką blat, rozwałkować na grubość 1 mm. Wyciąć krążki o trzech średnicach (5 cm, 6,5 cm i 8 cm)
  3. Każdy krążek naciąć wokół nożem po zewnętrznej krawędzi (ok 4 - 8 nacięć)
  4. Środek największego kółka posmarować białkiem, nałożyć na nie średnie kółko, tak aby miejsca nacięć nie pokrywały się, środek docisnąć palcem i posmarować  białkiem i nałożyć najmniejsze kółko - ponownie docisnąć aby wszystkie warstwy się połączyły.
  5. Czynności powtórzyć dla pozostałego ciasta.
  6. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej. Każdą różę smażyć najpierw najmniejszym krążkiem do dołu na złocisty kolor, odwracać na drugą stronę i nadal smażyć.
  7. Odsączać na talerzu z nadmiaru tłuszczu wyłożonym na talerzu ręcznikiem papierowym.
  8. Ostudzone róże obsypać cukrem pudrem, nałożyć na środek odrobinę dżemu.




WSKAZÓWKI
  1. Zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego, gęstego





Przepis z kolekcji "PARTY przystawki i przekąski"




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...