poniedziałek, 18 kwietnia 2016

ZUPA POMIDOROWA Z PAPRYKĄ




SKŁADNIKI

80 g cebuli

2 ząbki czosnku

20 g oleju / oliwy

100 g marchwi, pokrojonej na kawałki

80 g pietruszki, korzenia  selera, łącznie, pokrojone na kawałki

200 - 220 g czerwonej papryki,
 
bez pestek, pokrojonej w ćwiartki

1 pomidor, przekrojony na pół (opcjonalnie, koncentrat i tak robi swoje)

60 - 80 g makaronu, ważne 10- 12 minutowego

1000 - 1200 g wody

łyżeczka bulionu warzywnego lub drobiowego

1 łyżka lubczyku, suszonego

1,5 łyżeczki papryki słodkiej , wędzonej

sól, pieprz do smaku

180 g koncentratu pomidorowego

50 g jogurtu naturalnego

zielona pietruszka , do dekoracji

odrobina parmezanu , opcjonalnie





WYKONANIE

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, zmiksować 3 s / obr 5, zgarnąć kopystka.
  2. Dodać olej, dusić 2 min / Varoma / obr 1
  3. Dodać warzywa, zmiksować 5 s / obr 5
  4. Zgarnąć kopystką, dodać wodę, bulion, sól, pieprz, lubczyk, makaron, gotować 18 min / 100 C / obr wsteczne 1- 2
  5. Dodać koncentrat pomidorowy, jogurt , paprykę suszoną, gotować jeszcze 3 min / 100 C / obr wst. 1
  6. Doprawić do smaku
  7. Podawać z zieloną pietruszką i odrobiną parmezanu


WSKAZÓWKI

  1. Jeśli mamy ochotę na zupę krem, w pkt. 4 po dodaniu wody miksujemy 20 s / obr  8-10 i kontynuujemy dalej .
  2. W przepisie istotna jest wędzona papryka, która dodaje aromatu i specyficznego smaku.
Przepis autorski


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...