środa, 20 kwietnia 2016

PASZTET Z CUKINII





SKŁADNIKI

4 jajka

200 g cebuli (można mniej)

200 g marchewki

50 g sera żółtego

600 g cukinii 

110 g kaszy manny

110 g bułki tartej

80 g oleju

garść zielonej pietruszki

10 listków bazylii 

1 łyżeczka czarnuszki

0.5 - 1 łyżeczka soli

pieprz do smaku









WYKONANIE

  1. Do naczynia miksującego włożyć motylek, wbić białka, dodać szczyptę soli i ubijać pianę 2 min / 37 C / obr 4 lub dłużnej jeśli zajdzie potrzeba. Zdjąć motylek. Przełożyć pianę do innego naczynia.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebule, marchew, zmiksować 4 s / obr 8, zgarnąć kopystką z brzegów naczynia.
  3. Dodać ser, cukinię i sól, zmiksować za pomocą kopystki 20-30 s. / obr 7
  4. Wyłożyć masę warzywną na koszyczek i pozostawić w naczyniu miksującym na 10 - 15 minut , aż wypuści sok
  5. Do czystego i suchego naczynia na wirujące noże (obr 10) wrzucić czarnuszkę, pietruszkę i bazylię, miksować ok 10-20 s. Zgarnąć na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać pianę z białek, masę warzywną, żółtka, kaszę mannę, bułkę tartą, olej, doprawić do smaku wedle uznania, wymieszać 20 s / obr wsteczne 5
  7. Przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej bułką tartą (silikonową nie potrzeba), piec 60 min w temp. 200 C - góra - dół.
  8. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.





WSKAZÓWKI

  1. Do pasztetu można dodać ulubione zioła
  2. Jeśli lubicie grubszą konsystencję pod zębami proponuję zmiksować warzywa na mniejszych obrotach 


Przepis od znajomej Pani Jadzi W. , minimalnie zmodyfikowany i przerobiony na TM



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...