SKŁADNIKI
4 jajka
200 g cebuli (można mniej)
200 g marchewki
50 g sera żółtego
600 g cukinii
110 g kaszy manny
110 g bułki tartej
80 g oleju
garść zielonej pietruszki
10 listków bazylii
1 łyżeczka czarnuszki
0.5 - 1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
WYKONANIE
- Do naczynia miksującego włożyć motylek, wbić białka, dodać szczyptę soli i ubijać pianę 2 min / 37 C / obr 4 lub dłużnej jeśli zajdzie potrzeba. Zdjąć motylek. Przełożyć pianę do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć cebule, marchew, zmiksować 4 s / obr 8, zgarnąć kopystką z brzegów naczynia.
- Dodać ser, cukinię i sól, zmiksować za pomocą kopystki 20-30 s. / obr 7
- Wyłożyć masę warzywną na koszyczek i pozostawić w naczyniu miksującym na 10 - 15 minut , aż wypuści sok
- Do czystego i suchego naczynia na wirujące noże (obr 10) wrzucić czarnuszkę, pietruszkę i bazylię, miksować ok 10-20 s. Zgarnąć na dno naczynia miksującego.
- Dodać pianę z białek, masę warzywną, żółtka, kaszę mannę, bułkę tartą, olej, doprawić do smaku wedle uznania, wymieszać 20 s / obr wsteczne 5
- Przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej bułką tartą (silikonową nie potrzeba), piec 60 min w temp. 200 C - góra - dół.
- Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
WSKAZÓWKI
- Do pasztetu można dodać ulubione zioła
- Jeśli lubicie grubszą konsystencję pod zębami proponuję zmiksować warzywa na mniejszych obrotach



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz