Galantyna drobiowa jest
przystawką przygotowaną z mięsa kurczaka bądź indyka, obranego ze skóry i
pozbawionego kości. Dzisiejsza wersja z oliwkami i bazylią , ale zachęcam Was
do eksperymentowania z dodatkami. Pokrojona galantyna świetnie smakuje z
chlebem, sosem … bardzo ładnie będzie prezentowała się na zimnej płycie
przystawek .
SKŁADNIKI
450 g mięsa drobiowego,
bez kości , ścięgien i skóry, pokrojonego na większe kawałki
(piersi, udka itp.)
bez kości , ścięgien i skóry, pokrojonego na większe kawałki
(piersi, udka itp.)
10 g liści świeżej bazylii
90 g oliwek zielonych,
dużych, bez pestek
dużych, bez pestek
3 spore szczypty pieprzu
½ - ¾ łyżeczki soli
bulion warzywny wykonany
w TM (opcjonalnie)
woda do gotowania
Przyda ci się:
Folia spożywcza
Varoma
WYKONANIE
1. Do naczynia miksującego włożyć bazylię, zmiksować 3 s / obr 7, przełożyć do innego
naczynia
2. Do naczynia włożyć oliwki, zmiksować 3 s/ obr 5, przełożyć do innego naczynia
3. Do naczynia włożyć mięso , przyprawy, zmiksować 10 s / obr 7, dodać pozostałe
składniki, wymieszać 10 s / obr 3
5. Do naczynia miksującego wlać 600 g wody , nałożyć przystawkę
Varoma, gotować 30 min / Varoma / obr 1
6. Ugotowaną galantynę, ostudzić a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Pokroić w plastry podawać na zimno z chlebem..sosem
WSKAZÓWKI
1. Można dodać Male oliwki, ale należy zmniejszyć czas /
wielkość obrotów aby nie zmiksować na
papkę
2. Przepis na TM21, TM31, TM5
3. Jeśli zdecydujecie się na bulion warzywny to zmniejszcie ilość
soli z przepisu na galantynę
Przepis autorski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz