środa, 13 stycznia 2016

GALANTYNA DROBIOWA Z BAZYLIĄ OLIWKAMI

Galantyna drobiowa jest przystawką przygotowaną z mięsa kurczaka bądź indyka, obranego ze skóry i pozbawionego kości. Dzisiejsza wersja z oliwkami i bazylią , ale zachęcam Was do eksperymentowania z dodatkami. Pokrojona galantyna świetnie smakuje z chlebem, sosem … bardzo ładnie będzie prezentowała się na zimnej płycie przystawek .



SKŁADNIKI

450 g mięsa drobiowego,
bez kości , ścięgien i skóry, pokrojonego na większe kawałki
(piersi, udka itp.)

10 g liści świeżej bazylii

90 g oliwek zielonych,
dużych, bez pestek

3 spore szczypty pieprzu

½ - ¾ łyżeczki soli

bulion warzywny wykonany w TM (opcjonalnie)

woda do gotowania



Przyda ci się:

Folia spożywcza

Varoma





WYKONANIE

1.    Do naczynia miksującego włożyć bazylię, zmiksować 3 s / obr 7, przełożyć do innego naczynia

2.       Do naczynia włożyć oliwki, zmiksować 3 s/ obr 5, przełożyć do innego naczynia

3.       Do naczynia włożyć mięso , przyprawy, zmiksować 10 s / obr 7, dodać pozostałe składniki, wymieszać 10 s / obr 3

4.       Przełożyć na folię spożywczą, uformować roladę






5.  Do naczynia miksującego wlać 600 g wody , nałożyć przystawkę Varoma, gotować 30 min / Varoma / obr 1

6.     Ugotowaną galantynę, ostudzić a następnie  wstawić do lodówki na kilka godzin. Pokroić w plastry podawać na zimno z chlebem..sosem



WSKAZÓWKI

1.   Można dodać Male oliwki, ale należy zmniejszyć czas / wielkość obrotów aby nie zmiksować  na papkę

2.    Przepis na TM21, TM31, TM5

3.  Jeśli zdecydujecie się na bulion warzywny to zmniejszcie ilość soli z przepisu na galantynę


Przepis autorski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...