sobota, 12 grudnia 2015

CIASTECZKA KORZENNE



Delikatne, kruche, aromatyczne, o wyrazistym smaku... ciasteczka korzenne. Zapraszam :)

SKŁADNIKI
300 g mąki

200 g masła

70 g cukru

2 żółtka

1 opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych (ok. 20 g)

czekolada, lukier do dekoracji (opcjonalnie)



WYKONANIE

1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki. Wyrobić 30 s / obr interwał, zgarnąć kopystką i czynność powtórzyć jeszcze 2 – 3 razy tak aby mąka dobrze się wymieszała

2.    Ciasto zagnieść w 1 kawałek i wstawić do lodówki na ok. 30 min

3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wyciąć foremkami ciasteczka

4.    Piec w temp 210 C (góra – dół) ok. 12-15 minut





WSKAZÓWKI

1.Przepis na TM21, TM31, TM5

2. Po ostygnięciu ciasteczka można udekorować wg uznania lukrem, czekoladą czy innymi dekoracjami.

ROZTAPIANIE CZEKOLADY:  Do naczynia miksującego wlać 0,5 l wody. Na pokrywę naczynia miksującego postawić miseczkę (najlepiej szklaną) z kawałkami czekolady. Nastawić 10 min / Varoma / obr 1. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 90 C. W międzyczasie nakładać polewę na ciasteczka lub maczać ciasteczka w polewie.

3. Myślę, ze w szczelnym pudelku można przechowywać ciasteczka nawet kilka tygodni. U nas zawsze szybko znikały, ale tydzień spokojnie postoją:) Zapraszam do zakładki TUPPERWARE , w sprzedaży mam śliczne pojemniczki na ciasteczka w promocyjnej cenie:)
1 klasa szczelności !


4. Jeśli chcesz upiec 2 -3 blachy na raz , wtedy piecz z termoobiegiem w temperaturze 180°C 




Przepis na ciastka : Kamis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...