Delikatne,
kruche, aromatyczne, o wyrazistym smaku... ciasteczka korzenne. Zapraszam :)
SKŁADNIKI
300 g mąki
200 g masła
70 g cukru
2 żółtka
1 opakowanie przyprawy do
ciasteczek korzennych (ok. 20 g)
czekolada, lukier do
dekoracji (opcjonalnie)
WYKONANIE
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki. Wyrobić 30 s / obr interwał, zgarnąć kopystką i
czynność powtórzyć jeszcze 2 – 3 razy tak aby mąka dobrze się wymieszała
2. Ciasto zagnieść w 1 kawałek i wstawić do lodówki na ok. 30
min
3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wyciąć
foremkami ciasteczka
4. Piec w temp 210 C (góra – dół) ok. 12-15 minut
WSKAZÓWKI
1.Przepis na TM21, TM31, TM5
2. Po ostygnięciu ciasteczka można
udekorować wg uznania lukrem, czekoladą czy innymi dekoracjami.
ROZTAPIANIE
CZEKOLADY: Do naczynia miksującego wlać 0,5 l wody. Na pokrywę naczynia miksującego
postawić miseczkę (najlepiej szklaną) z kawałkami czekolady. Nastawić 10 min / Varoma / obr 1. Po 5 minutach
zmniejszyć temperaturę do 90 C. W
międzyczasie nakładać polewę na ciasteczka lub maczać ciasteczka w polewie.
3. Myślę,
ze w szczelnym pudelku można przechowywać ciasteczka nawet kilka tygodni. U nas
zawsze szybko znikały, ale tydzień spokojnie postoją:) Zapraszam do zakładki
TUPPERWARE , w sprzedaży mam śliczne pojemniczki na ciasteczka w promocyjnej
cenie:)
1 klasa szczelności !
1 klasa szczelności !
4. Jeśli chcesz upiec 2 -3 blachy na raz , wtedy
piecz z termoobiegiem w temperaturze 180°C
Przepis na ciastka :
Kamis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz