Pomysł na ciasteczka
zaczerpnęłam z Internetu. Krąży tam tyle przepisów na te „róże”, ze ciężko mi podać
konkretnego autora. Ciasto francuskie możecie wykonać sami bądź jeśli zależy
wam na czasie kupić gotowe.
Ciasteczka to rewelacyjna
opcja dla tych , którzy nie maja za bardzo czasu na pieczenie.
SKŁADNIKI
ciasto francuzie wykonane w TM
bądź opakowanie gotowego ciasta francuskiego
bądź opakowanie gotowego ciasta francuskiego
2 - 3 jabłka
(najlepiej z czerwoną skórką)
cukier puder do oprószenia
cynamon mielony
ulubiony dżem / powidła (opcjonalnie)
jajko do posmarowania ciasta
WYKONANIE
1. Jabłka umyć (nie obierać) przekroić na połówki lub ćwiartki
, usunąć delikatnie gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie półplasterki, ułożyć w koszyczku.
2. Do naczynia miksującego nalać ok. 500-700 g wody. Podgrzać
do temp ok. 100 C. Włożyć koszyczek
z jabłkami , gotować na parze 2 – 3 min/
Varoma / obr 1, tak aby jabłka lekko zmiękły i były podatne na wyginanie.
Odstawić do wystudzenia.
3. Ciasto francuskie przygotować wg przepisu TUTAJ pokroić na plasterki o szerokości
ok. 2,5 - 3 cm. Można nakłuć widelcem.
4. a/ posypać cukrem wanilinowym, układać plasterki jabłek dachówkowato
wzdłuż plasterka (pozostawić 1 cm paska do zaklejenia), posypać cynamonem i zwinąć
tak aby powstała róża.
b/ plasterki ciasta można
posmarować ulubionym dżemem lub powidłami, zawinąć spód ciasta na jabłka (jak
na zdjęciu) i zwinąć w rulon jak wyżej. Można posypać cynamonem.
5. Zwinięte płaty ciasta posmarować jajkiem (opcjonalnie) i układać na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia lub wkładać do formy muffinkowej.
6. Piec ok 20 min w
temperaturze 190 stopni aż ciasto
się zarumieni. Upieczone, wystudzić i posypać cukrem pudrem.
WSKAZÓWKI
1. Żeby plasterki zmiękły można podgotować je 2- 3 min w garnku
z wodą, rozłożyć na talerzu i podgrzać w
mikrofali parę sekund. Można zrobić to również w piekarniku.
2. Jeśli chcecie mieć mniejsze ciasteczka ciasto kroicie wzdłuż
krótszego boku i na odwrót
3. Przepis na TM5, Tm31, TM21
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz