piątek, 6 listopada 2015

CIASTECZKA RÓŻE Z JABŁEK

Pomysł na ciasteczka zaczerpnęłam z Internetu. Krąży tam tyle przepisów na te „róże”, ze ciężko mi podać konkretnego autora. Ciasto francuskie możecie wykonać sami bądź jeśli zależy wam  na czasie kupić gotowe.
Ciasteczka to rewelacyjna opcja dla tych , którzy nie maja za bardzo czasu na pieczenie.




SKŁADNIKI
ciasto francuzie wykonane w TM
 
bądź opakowanie gotowego ciasta francuskiego 

2 - 3 jabłka
(najlepiej z czerwoną skórką)

cukier puder do oprószenia 

cynamon mielony

ulubiony dżem / powidła (opcjonalnie)

jajko do posmarowania ciasta





WYKONANIE

1.    Jabłka umyć (nie obierać) przekroić na połówki lub ćwiartki , usunąć delikatnie gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie półplasterki, ułożyć w koszyczku.






2.     Do naczynia miksującego nalać ok. 500-700 g wody. Podgrzać do temp ok. 100 C. Włożyć koszyczek z jabłkami , gotować na parze 2 – 3 min/ Varoma / obr 1, tak aby jabłka lekko zmiękły i były podatne na wyginanie. Odstawić do wystudzenia.

3. Ciasto francuskie przygotować wg przepisu TUTAJ pokroić na plasterki o szerokości ok. 2,5 - 3 cm. Można nakłuć widelcem.



4.  a/ posypać cukrem wanilinowym, układać plasterki jabłek dachówkowato wzdłuż plasterka (pozostawić 1 cm paska do zaklejenia), posypać cynamonem i zwinąć tak aby powstała róża.




b/ plasterki ciasta można posmarować ulubionym dżemem lub powidłami, zawinąć spód ciasta na jabłka (jak na zdjęciu) i zwinąć w rulon jak wyżej. Można posypać cynamonem.




5.  Zwinięte płaty ciasta posmarować jajkiem (opcjonalnie) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wkładać do formy muffinkowej.



6.   Piec ok 20 min w temperaturze 190 stopni aż ciasto się zarumieni. Upieczone, wystudzić i posypać cukrem pudrem.




WSKAZÓWKI

1.  Żeby plasterki zmiękły można podgotować je 2- 3 min w garnku z wodą,  rozłożyć na talerzu i podgrzać w mikrofali parę sekund. Można zrobić to również w piekarniku.

2.  Jeśli chcecie mieć mniejsze ciasteczka ciasto kroicie wzdłuż krótszego boku i na odwrót

3.    Przepis na TM5, Tm31, TM21







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...