wtorek, 11 kwietnia 2017

BABKA DROŻDŻOWA Z SZAFRANEM


Babka , która pięknie pachnie szafranem :)








SKŁADNIKI

340 g mąki pszennej TYP 450-650

1 jajko

150 g mleka (może być również roślinne ;u mnie ryżowe)

3 łyżki cukru

40 g masła,
  
miękkiego

20 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub aromat waniliowy

1/2 łyżeczki soli

szczypta szafranu (u mnie 12 g)

cukier puder do posypania

tłuszcz do wysmarowania formy








WYKONANIE
  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać szafran, drożdże i łyżkę cukru, wymieszać 2 min / 37 C/ obr 1.
  2. Rozczyn pozostawić w naczyniu na kilka minut aż zacznie pracować.
  3. Dodać pozostałe produkty (poza cukrem pudrem) wyrobić 1 min / obr. interwał
  4. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
  5. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem lub obsypać bułką tartą, napełnić ciastem i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok 20 min.
  6. Piec 50 min w temp 175 C
  7. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem



WSKAZÓWKI
  1. Najlepsza tego samego dnia, ale podana np. z konfiturą  wiśniową długo będzie cieszyć nasze podniebienie :) 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...