środa, 6 kwietnia 2016

WIOSENNA SAŁATA Z SOSEM CURRY

     Dziś dzielę się z Wami sałatką, którą ostatnio zajadamy się z rodziną nonstop :) Można podawać ją z pomidorkami czy papryką, ale równie dobrze smakuje bez dodatków z samym sosem. Wypróbujcie i oceńcie.




SKŁADNIKI

40 g orzechów włoskich, polówek, łuskanych

1 ząbek czosnku

35 g cebuli, przekrojonej na pół


15 g oleju, słonecznikowego

2 łyżeczki curry , mielonego

150 g śmietany 12 % lub jogurtu

100 g jabłek (mogą być ze skórką)
bez gniazd nasiennych pokrojonych w ćwiartki

20 g octu owocowego, np jabłkowego

3/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

1/2 łyżeczki cukru

 300 g roszponki / rukoli





WYKONANIE
  1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 4 s / obr 5. Przełożyć do innego naczynia.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebule i czosnek, rozdrobnić 4 s / obr 5. Zgarnąć składniki kopystka ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać olej i dusić 2 min / 120 C/ obr 2
  4. Dodać jabłka, rozdrobnić 6 s / obr 5. Zgarnąć składniki ze ścianek naczynia miksującego.
  5. Dodać curry, jogurt, ocet, sól, pieprz, cukier, wymieszać 20 s / obr wsteczne 3
  6. Do dużej miski włożyć sałatę udekorowaną orzechami, w osobnym naczyniu podać sos.


WSKAZÓWKI
  1. Sałatę można podawać z pomidorkami czy kawałkami papryki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...