Dziś dzielę się z Wami sałatką, którą ostatnio zajadamy się z rodziną nonstop :) Można podawać ją z pomidorkami czy papryką, ale równie dobrze smakuje bez dodatków z samym sosem. Wypróbujcie i oceńcie.
SKŁADNIKI
40 g orzechów włoskich, polówek, łuskanych
1 ząbek czosnku
35 g cebuli, przekrojonej na pół
15 g oleju, słonecznikowego
2 łyżeczki curry , mielonego
150 g śmietany 12 % lub jogurtu
100 g jabłek (mogą być ze skórką)
bez gniazd nasiennych pokrojonych w ćwiartki
bez gniazd nasiennych pokrojonych w ćwiartki
20 g octu owocowego, np jabłkowego
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
1/2 łyżeczki cukru
300 g roszponki / rukoli
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 4 s / obr 5. Przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć cebule i czosnek, rozdrobnić 4 s / obr 5. Zgarnąć składniki kopystka ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej i dusić 2 min / 120 C/ obr 2
- Dodać jabłka, rozdrobnić 6 s / obr 5. Zgarnąć składniki ze ścianek naczynia miksującego.
- Dodać curry, jogurt, ocet, sól, pieprz, cukier, wymieszać 20 s / obr wsteczne 3
- Do dużej miski włożyć sałatę udekorowaną orzechami, w osobnym naczyniu podać sos.
WSKAZÓWKI
- Sałatę można podawać z pomidorkami czy kawałkami papryki



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz