środa, 24 lutego 2016

PRZEKĄSKA Z BROKUŁA I BATATÓW

      Bardzo fajne i delikatne w smaku kotleciki. Świetnie spiszą się jako zdrowa przekąska, jedzenie na wynos. Możecie doprawić je ziołami wedle uznania. Ja dziś wybrałam łagodną wersję.




SKŁADNIKI
(na ok 10 -12 szt)

400 g różyczek brokuła

100 g płatków orkiszowych

70 g parmezanu

400 g batatów, pokrojonych na większe kawałki

1 jajko

garść koperku

woda do gotowania ok 1800 g 

1/3 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki ostrej papryki

sól do smaku






WYKONANIE


  1. Do naczynia miksującego włożyć parmezan, zmiksować 15 s /obr 10, przełożyć do innego naczynia.
  2. Do naczynia miksującego włożyć płatki , zmiksować 15 s /obr 10, przełożyć do parmezanu
  3. Do naczynia miksującego włożyć koperek, zmiksować 5 s / obr 10
  4. Dodać różyczki brokuła, wymieszać za pomocą kopystki 10 s /obr 4, przełożyć do innego naczynia
  5. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odmierzyć bataty i zalać je wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli, gotować  aż lekko zmiękną ok 15- 20 min / 100 C/ obr 1
  6. Bataty odcedzić, wylać wodę z naczynia.
  7. Do naczynia miksującego wbić  jajko, dodać pieprz paprykę, 1/2 łyżeczki soli, włożyć ugotowane bataty zmiksować 3 s / obr 7.
  8. Dodać brokuły, mączkę orkiszową , parmezan, wymieszać za pomocą kopystki 25 s / obr. wsteczne 4
  9. Doprawić do smaku wedle uznania.
  10. Piekarnik rozgrzać do temp 180 C (termoobieg)
  11. Z przyrządzonej masy formować podłużne  kształty lub kulki.
  12. Piec 25 - 30 min, najlepiej na ruszcie - siatce z piekarnika, aż dookoła wytworzy się zewnętrzna skorupka
  13. Podawać z ulubionym sosem

WSKAZÓWKI
  1. Przepis na TM5
  2. Przygotowana masą można wypełniać również foremki do muffinek
  3. Jeśli  pieczemy na blaszce, pod koniec pieczenia obróćmy przekąski aby opiekły się ze wszystkich stron
  4. Tak uformowane kotleciki można śmiało panierować i smażyć, ale uważam że lepsza jest zdrowsza wersja z piekarnika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...