Bardzo fajne i delikatne w smaku kotleciki. Świetnie spiszą się jako zdrowa przekąska, jedzenie na wynos. Możecie doprawić je ziołami wedle uznania. Ja dziś wybrałam łagodną wersję.
(na ok 10 -12 szt)
- Do naczynia miksującego włożyć parmezan, zmiksować 15 s /obr 10, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć płatki , zmiksować 15 s /obr 10, przełożyć do parmezanu
- Do naczynia miksującego włożyć koperek, zmiksować 5 s / obr 10
- Dodać różyczki brokuła, wymieszać za pomocą kopystki 10 s /obr 4, przełożyć do innego naczynia
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odmierzyć bataty i zalać je wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli, gotować aż lekko zmiękną ok 15- 20 min / 100 C/ obr 1
- Bataty odcedzić, wylać wodę z naczynia.
- Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać pieprz paprykę, 1/2 łyżeczki soli, włożyć ugotowane bataty zmiksować 3 s / obr 7.
- Dodać brokuły, mączkę orkiszową , parmezan, wymieszać za pomocą kopystki 25 s / obr. wsteczne 4
- Doprawić do smaku wedle uznania.
- Piekarnik rozgrzać do temp 180 C (termoobieg)
- Z przyrządzonej masy formować podłużne kształty lub kulki.
- Piec 25 - 30 min, najlepiej na ruszcie - siatce z piekarnika, aż dookoła wytworzy się zewnętrzna skorupka
- Podawać z ulubionym sosem
- Przepis na TM5
- Przygotowana masą można wypełniać również foremki do muffinek
- Jeśli pieczemy na blaszce, pod koniec pieczenia obróćmy przekąski aby opiekły się ze wszystkich stron
- Tak uformowane kotleciki można śmiało panierować i smażyć, ale uważam że lepsza jest zdrowsza wersja z piekarnika



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz