SKŁADNIKI
Na ciasto
250 g mąki , TYP 450 -650
70 g cukru
szczypta soli
150 g masła
1 jajko
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
Na nadzienie
130 g jabłek, obranych,
pozbawionych gniazd nasiennych
pozbawionych gniazd nasiennych
90 g rodzynek
40 g suszonej żurawiny
15 g masła
35 g brązowego cukru
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki goździków mielonych
¼ łyżeczki gałki
muszkatołowej
10 g skórki pomarańczowej
,
krojonej Kamis (opcjonalnie)
krojonej Kamis (opcjonalnie)
sok z ½ cytryny
420 g wody
Potrzebne będzie
białko do posmarowania
ciastek
cukier puder do posypania
ciastek
mąka do podsypania blatu
papier do pieczenia lub
silikonowa forma
koszyczek
WYKONANIE
1. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, zmiksować 3 s / obr 4, przełożyć
do koszyczka.
do koszyczka.
2. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć koszyczek,
włączyć wagę
i odmierzyć rodzynki i żurawinę.
i odmierzyć rodzynki i żurawinę.
3. Dodać cynamon goździki, gałkę muszkatołową, skórkę
pomarańczową, zamieszać kopystka, gotować na parze 10 min /Varoma / obr 1, przełożyć
do innego naczynia.
do innego naczynia.
4. Do jeszcze ciepłych bakalii dodać masło, sok z cytryny i
cukier brązowy, zamieszać kopystką, odstawić
5. Do naczynia miksującego włożyć składniki na ciasto, wyrobić 2 min / obr. interwał.
6. Piekarnik rozgrzać do 200
C (180 C z termoobiegiem)
7. Ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką i wykrajać
okrągłe ciastka
o średnicy 7-8 cm
o średnicy 7-8 cm
![]() |
| STOLNICA / Osoby zainteresowane produktami TUPPERWARE proszę o kontakt |
8. Połowę ciastek ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub
formie sylikonowej do pieczenia.
9. Na środek ciastek nakładać po 1 – 2 łyżeczki nadzienia.
Brzegi ciastek posmarować białkiem
![]() |
| SILIKONOWY PĘDZEL I MATA/ Osoby zainteresowane produktami TUPPERWARE proszę o kontakt |
10. W pozostałych ciastkach na środku wykroić małe gwiazdki i
nałożyć na ciastka z nadzieniem, lekko dociskając. Posmarować białkiem.
11. Piec w 200 C
(góra –dół) mniej więcej 20 min, aż
się zarumienią.
12. Odstawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem
WSKAZÓWKI
1.
Jabłka można pokroić w kostkę zamiast miksować w TM
2.
W trakcie wałkowania ciasta podsypywać blat mąka aby nie
przywarło
3.
Przepis na TM21, TM31, TM5







Brak komentarzy:
Prześlij komentarz