poniedziałek, 7 grudnia 2015

CIASTECZKA NADZIEWANE BAKALIAMI


SKŁADNIKI

Na ciasto

250 g mąki ,  TYP 450 -650

70 g cukru

szczypta soli

150 g masła

1 jajko

½ łyżeczki proszku do pieczenia



Na nadzienie

130 g jabłek, obranych,
 pozbawionych gniazd nasiennych

90 g rodzynek

40 g suszonej żurawiny

15 g masła

35 g brązowego cukru

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki goździków mielonych

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

10 g skórki pomarańczowej ,
krojonej Kamis (opcjonalnie)

sok z ½ cytryny

420 g wody



Potrzebne będzie

białko do posmarowania ciastek

cukier puder do posypania ciastek

mąka do podsypania blatu

papier do pieczenia lub silikonowa forma

koszyczek







WYKONANIE

        1.  Do naczynia miksującego włożyć jabłka, zmiksować 3 s / obr 4, przełożyć
      do koszyczka.

        2.  Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć koszyczek, włączyć wagę
 i odmierzyć rodzynki i żurawinę.

        3.  Dodać cynamon goździki, gałkę muszkatołową, skórkę pomarańczową,                     zamieszać kopystka, gotować na parze 10 min /Varoma / obr 1, przełożyć
         do innego naczynia.



         4.  Do jeszcze ciepłych bakalii dodać masło, sok z cytryny i cukier brązowy,                    zamieszać kopystką, odstawić



        5.  Do naczynia miksującego włożyć składniki na ciasto, wyrobić 2 min / obr.              interwał.

        6.    Piekarnik rozgrzać do 200 C (180 C z termoobiegiem)

        7.   Ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką i wykrajać okrągłe ciastka
      o średnicy 7-8 cm

STOLNICA / Osoby zainteresowane produktami TUPPERWARE proszę o kontakt


        8.  Połowę ciastek ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub formie sylikonowej          do pieczenia.

        9.  Na środek ciastek nakładać po 1 – 2 łyżeczki nadzienia. Brzegi ciastek                        posmarować białkiem

SILIKONOWY PĘDZEL I MATA/ Osoby zainteresowane produktami TUPPERWARE proszę o kontakt


10.  W pozostałych ciastkach na środku wykroić małe gwiazdki i nałożyć na            ciastka z nadzieniem, lekko dociskając. Posmarować białkiem.

11.    Piec w 200 C (góra –dół) mniej więcej 20 min, aż się zarumienią.

12.     Odstawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem






WSKAZÓWKI

1.          Jabłka można pokroić w kostkę zamiast miksować w TM

2.          W trakcie wałkowania ciasta podsypywać blat mąka aby nie przywarło

3.          Przepis na TM21, TM31, TM5




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...