Tatar z awokado i
ogórka , czyli jedna z odmian guacamole. Propozycji na tą pyszną pastę
znajdziecie wiele, wszystko zależy od tego, co dodamy do kluczowego składnika,
jakim jest awokado. Pomysł na ten przepis zaczerpnęłam od jednej z moich klientek. Proporcje
i wykonanie dostosowałam pod siebie.
SKŁADNIKI
50 g cebuli,
pokrojonej w ćwiartkę
pokrojonej w ćwiartkę
1 awokado, najlepiej dojrzałe, miękkie
100 – 120 g kiszonego
ogórka, obranego
2 szczypty soli
szczypta pieprzu
sok z limonki
(opcjonalnie)
WYKONANIE
1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, zmiksować 3s / obr 6, zgarnąć kopystką na dno
naczynia.
2. Dodać ogórki pokrojone na większe kawałki, zmiksować 3 s / obr 5, zgarnąć kopystka na dno
naczynia
3. Dodać awokado, sól, pieprz, wymieszać 3 - 5 s /obr wsteczne 3 .
WSKAZÓWKI
1. Przepis na TM21, TM31, TM5
2. Awokado powinno być porządnie rozdrobnione,
bez większych grudek, ale z wciąż wyczuwalną teksturą. Serwować od razu z
dobrym pieczywem,
naciosami… Polecam nakładać na chlebek z opiekacza
3. Awokado musi być bardzo dojrzałe, czyli
na tyle miękkie, aby naciśnięte palcem dało się z łatwością odkształcić.
Powinno też być idealnie zielone, bez brązowych smug, „ciemnych, zgniłych siniaków” lub pleśniejących części w środku . Część łącząca owoc z łodyżką powinna
być jasna, wtedy możecie mieć pewność , ze będzie również zdrowe.
4. Jeżeli
kupisz niedojrzałe awokado, połóż je w kuchni w zacienionym miejscu. Pamiętaj , ze awokado bardzo szybko dojrzewa.
W ciągu kilku dni piękny, zielony owoc może nabrać brązowych
plam i gnić.
5. Polecam awokado odmiany Fuerte lub Hass, ma
wyjątkowo delikatny, maślany środek - można je zamówić na przykład TUTAJ
6. Jeśli chcecie podać guacamole później pomiędzy
wykrojone kawałki awokado wkładamy wykrojoną wcześniej pestkę. Dodatkowo
możemy skropić miąższ sokiem z limonki. Dzięki tym zabiegom nasze
smarowidło nie ściemnieje tak szybko. JADŁONOMIA proponuje zalać tak
przygotowaną pastę zimną wodą, a przed podaniem
wystarczy odlać wodę i porządnie je wymieszać.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz