sobota, 14 listopada 2015

TATAR Z AWOKADO I OGÓRKA

Tatar z awokado i ogórka , czyli jedna z odmian guacamole. Propozycji na tą pyszną pastę znajdziecie wiele, wszystko zależy od tego, co dodamy do kluczowego składnika, jakim jest awokadoPomysł na ten przepis zaczerpnęłam od jednej z moich klientek. Proporcje i wykonanie dostosowałam pod siebie.







SKŁADNIKI

50 g cebuli,
 
pokrojonej w ćwiartkę

1 awokado, najlepiej dojrzałe, miękkie

100 – 120 g kiszonego ogórka, obranego

2 szczypty soli

szczypta pieprzu

sok z limonki (opcjonalnie)





WYKONANIE

1.   Do naczynia miksującego włożyć cebulę, zmiksować 3s / obr 6, zgarnąć kopystką na dno naczynia.

2. Dodać ogórki pokrojone na większe kawałki, zmiksować 3 s / obr 5, zgarnąć kopystka na dno naczynia

3.  Dodać awokado, sól, pieprz, wymieszać 3 - 5 s /obr wsteczne 3 . 



WSKAZÓWKI

1.     Przepis na TM21, TM31, TM5

2.  Awokado powinno być porządnie rozdrobnione, bez większych grudek, ale z wciąż wyczuwalną teksturą. Serwować od razu z dobrym pieczywem, naciosami… Polecam nakładać na chlebek z opiekacza

3.   Awokado musi być bardzo dojrzałe, czyli na tyle miękkie, aby naciśnięte palcem dało się z łatwością odkształcić. Powinno też być idealnie zielone, bez brązowych smug, „ciemnych, zgniłych  siniaków”  lub pleśniejących części w środku . Część łącząca owoc z łodyżką powinna być jasna, wtedy możecie mieć pewność , ze będzie również zdrowe.

4.  Jeżeli kupisz niedojrzałe awokado, połóż je w kuchni w zacienionym miejscu. Pamiętaj , ze awokado bardzo szybko dojrzewa. W ciągu  kilku dni  piękny, zielony owoc może nabrać brązowych plam i gnić.

5.   Polecam awokado odmiany Fuerte lub Hass, ma wyjątkowo delikatny, maślany środek - można je zamówić na przykład TUTAJ

6.  Jeśli chcecie podać guacamole później pomiędzy wykrojone kawałki awokado wkładamy wykrojoną wcześniej pestkę. Dodatkowo możemy skropić miąższ sokiem z limonki. Dzięki tym zabiegom nasze smarowidło nie ściemnieje tak szybko. JADŁONOMIA proponuje zalać tak przygotowaną pastę zimną wodą, a przed podaniem wystarczy odlać wodę i porządnie je wymieszać. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...