Dziś na deser
proponuję ciasto z kruszonką, z pysznym wyrazistym
słodko-kwaśnym nadzieniem wiśniowym.
słodko-kwaśnym nadzieniem wiśniowym.
SKŁADNIKI
CIASTO:
250 g masła
350 g mąki
70 g mleka
2 żółtka
1 i ½ łyżki cukru pudru (odbierzemy z nadzienia)
szczypta soli
troszkę bułki tartej i mąki
ziemniaczanej do posypania ciasta
NADZIENIE:
1 kg wiśni
200 g cukru
3 łyżki mąki
ziemniaczanej
2 białka
WYKONANIE
1. Wiśnie umyć, wydrylować.
2. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zmiksować 10 s / obr 10. Odmierzyć 1 i ½ łyżki cukru pudru do wykonania ciasta i łyżkę do posypania kruszonki po upieczeniu
3. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki na cisto. Wyrabiamy za pomocą kopystki 1 min / obr 4
4. Dzielimy na pół, owijamy folią, jedna część wkładamy do lodówki , drugą wkładamy do zamrażarki na godzinę , dwie
5. Po upływie tego czasu ciasto z lodówki wykładamy na okrągłą , wysmarowaną margaryną i tartą bułką formy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 C. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem i wysypujemy obciążniki (możemy użyć ryżu, fasoli itp.). Podpiekamy 7-10 min.
6. W tym czasie odcedzić sok z wiśni, dodać cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszać łyżką aż składniki się połączą.
7. W naczyniu miksującym ubijamy pianę z białek (zakładamy motylek, obr 4, szczypta soli – ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
8. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy pergamin. Obsypujemy lekko mąką ziemniaczaną, nakładamy nadzienie wiśniowe a na nie pianę z białek. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie nakładamy na pianie.
9. Wkładamy placek do piekarnika 200 C i pieczemy 25-30 min
10. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
- przepis: MojeGotowanie (przerobiony na Thermomix) -
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz