niedziela, 2 sierpnia 2015

CIASTO WIŚNIOWE Z KRUSZONKĄ


Dziś na deser proponuję ciasto z kruszonką,  z pysznym wyrazistym
słodko-kwaśnym nadzieniem wiśniowym
.







SKŁADNIKI

CIASTO:

250 g masła

350 g mąki

70 g mleka

2 żółtka

1 i ½ łyżki cukru pudru (odbierzemy z nadzienia)

szczypta soli

troszkę bułki tartej i mąki ziemniaczanej do posypania ciasta




NADZIENIE:

1 kg wiśni

200 g  cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 białka











WYKONANIE


1.        Wiśnie umyć,  wydrylować.

2. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zmiksować 10 s / obr 10. Odmierzyć 1 i ½ łyżki cukru pudru do wykonania ciasta i łyżkę do posypania kruszonki po upieczeniu


3.  Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki na cisto. Wyrabiamy za pomocą kopystki 1 min / obr 4

4.   Dzielimy na pół, owijamy folią, jedna część wkładamy do lodówki , drugą wkładamy do zamrażarki na godzinę , dwie

5. Po upływie  tego czasu ciasto z lodówki wykładamy na okrągłą , wysmarowaną  margaryną i tartą bułką formy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 C. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem i wysypujemy obciążniki (możemy użyć ryżu, fasoli itp.).  Podpiekamy 7-10 min.

6. W tym czasie odcedzić sok z wiśni, dodać cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszać łyżką aż składniki się połączą.

7.    W naczyniu miksującym ubijamy pianę z białek (zakładamy motylek, obr 4, szczypta soli – ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

8. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy pergamin. Obsypujemy lekko mąką ziemniaczaną, nakładamy nadzienie wiśniowe a na nie pianę z białek. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce o  grubych oczkach i równomiernie  nakładamy na pianie.

9.      Wkładamy placek do piekarnika 200 C i pieczemy 25-30 min

10.   Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.







- przepis: MojeGotowanie (przerobiony na Thermomix) -

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...