czwartek, 16 lipca 2015

SURÓWKA Z OGÓRKA, OLIWEK I PESTEK DYNI

Sezon na ogórki trwa. Jak dobrze mieć działeczkę i cieszyć się swoimi zbiorami J Ogórki małosolne, chili, ulubiona mizeryjka … Możliwości  na przerobienie ogórków jest mnóstwo. Dziś natomiast ogórek w  sąsiedztwie z oliwkami i pestkami dyni .






SKŁADNIKI


garść świeżego koperku

250 g ogórka gruntowego

łyżka oleju  z pestek dyni

łyżeczka octu jabłkowego

1-2 łyżeczki  syropu z agawy

35 g czarnych oliwek

35 g zielonych oliwek

20 g pestek dyni

100-150 g sera feta

2 szczypty soli

sok  z  ⅓  cytryny




WYKONANIE


1.   Nałożyć pokrywę na naczynie miksujące, włączyć obroty 10, wrzucić koperek na wirujące noże – 5 s.

2.   Zgarnąć kopystką na dno naczynia, dodać olej, ocet, syrop z agawy i pokrojonego na kawałki ogórka  3 s / obr 5




3.  Dodać pestki dyni, oliwki, sok z cytryny, sól, mieszać 5 s/ obr  2,5- 3

4.  Podawać z serem feta



WSKAZÓWKI


1.     Ocet jabłkowy można zastąpić cytryną a syrop z agawy innym środkiem słodzącym

2.  Olej z pestek dyni nie należy do najtańszych , ale ma piękną zieloną barwę, smak dyni i mnóstwo walorów odżywczych. Można zastąpić go inną oliwą jednak dobrze byłoby gdyby nie miała ciężkiego posmaku. Fajny jest np. olej z pestek winogron  czy nawet olej  rzepakowy

3.  Najlepsze są ogórki gruntowe z pewnego źródła – wówczas obcinam tylko końcówki i nie obieram 





- przepis autorski -

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...