Sezon na ogórki
trwa. Jak dobrze mieć działeczkę i cieszyć się swoimi zbiorami J Ogórki małosolne, chili, ulubiona mizeryjka … Możliwości na przerobienie ogórków jest mnóstwo. Dziś natomiast ogórek w sąsiedztwie z oliwkami i pestkami dyni .
SKŁADNIKI
garść świeżego koperku
250 g ogórka gruntowego
łyżka oleju z pestek dyni
łyżeczka octu jabłkowego
1-2 łyżeczki syropu z agawy
35 g czarnych oliwek
35 g zielonych oliwek
20 g pestek dyni
100-150 g sera feta
2 szczypty soli
sok z
⅓ cytryny
WYKONANIE
1. Nałożyć pokrywę na naczynie miksujące, włączyć obroty 10,
wrzucić koperek na wirujące noże – 5 s.
2. Zgarnąć kopystką na dno naczynia, dodać olej, ocet, syrop z
agawy i pokrojonego na kawałki ogórka 3
s / obr 5
3. Dodać pestki dyni, oliwki, sok z cytryny, sól, mieszać 5 s/
obr 2,5- 3
4. Podawać z serem feta
WSKAZÓWKI
1. Ocet jabłkowy można zastąpić cytryną a syrop z agawy innym
środkiem słodzącym
2. Olej z pestek dyni nie należy do najtańszych , ale ma piękną
zieloną barwę, smak dyni i mnóstwo walorów odżywczych. Można zastąpić go inną
oliwą jednak dobrze byłoby gdyby nie miała ciężkiego posmaku. Fajny jest np.
olej z pestek winogron czy nawet olej rzepakowy
3. Najlepsze są ogórki gruntowe z pewnego źródła – wówczas obcinam
tylko końcówki i nie obieram
- przepis autorski -
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz