SKŁADNIKI
(na ok. 18 porcji)
4 jajka
140 g cukru
280 g mąki
210 g margaryny
15 g proszku do pieczenia
50 g cukru do posypki
18 sztuk dużych truskawek
WYKONANIE
1. Do naczynia miksującego włożyć margarynę. Roztopić 3 min /80 C/ obr 2, przelać do innego naczynia i zostawić do ostygnięcia. Umyć i dobrze osuszyć naczynie miksujące.
2. Oddzielić białka od żółtek
2. Oddzielić białka od żółtek
Ubić pianę z białek. Do
osuszonego naczynia dodajemy białka jaj i zakładamy motylek. Ubijamy 5 min/obr 4. (bądź krócej jeśli białka ubiją
się wcześniej na sztywną piane) . Aby
szybciej się ubiły można dodać szczyptę soli i włączyć temperaturę 37 C
3. Nastawić urządzenie
na 1 min / obr. 3. W trakcie pracy
stopniowo dodać 140 g cukru a następnie żółtka.
4. Zdjąć motylek. Do naczynia dodać mąkę i proszek do
pieczenia. Mieszać 1 min. / obr 3.
5. Dodać wcześniej rozpuszczoną margarynę i mieszać 30 s / obr. 4
6. Tak przygotowanym ciastem napełniać foremki do mufinek. Nie napełniać po same brzegi ponieważ ciasto sporo wyrośnie.
7. W ciasto wetknąć po jednej sporej truskawce, Owoce można też pokroić – wg uznania.
8. Piekarnik nastawić na 180
9.
-
przepis autorski -

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz