czwartek, 11 czerwca 2015

BABECZKI Z TRUSKAWKAMI



SKŁADNIKI
(na ok. 18 porcji)


4 jajka

140 g cukru

280 g mąki

210 g margaryny

15 g  proszku do pieczenia

50 g cukru do posypki

18 sztuk  dużych truskawek







WYKONANIE


1.   Do naczynia miksującego  włożyć margarynę. Roztopić 3 min /80 C/ obr 2, przelać do innego naczynia i zostawić do ostygnięcia. Umyć i dobrze osuszyć naczynie miksujące.

2.        Oddzielić białka od żółtek

    Ubić pianę z białek. Do osuszonego naczynia dodajemy białka jaj i zakładamy motylek. Ubijamy 5 min/obr 4.   (bądź krócej jeśli białka ubiją się wcześniej na sztywną piane) . Aby szybciej się ubiły można dodać szczyptę soli i włączyć temperaturę 37 C

3.      Nastawić  urządzenie na 1 min / obr. 3. W trakcie pracy stopniowo dodać 140 g cukru a następnie żółtka.

4.        Zdjąć motylek. Do naczynia dodać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać 1 min. / obr 3. 

5.           Dodać wcześniej rozpuszczoną margarynę i mieszać 30 s / obr. 4

6.    Tak przygotowanym ciastem napełniać foremki do mufinek. Nie napełniać po same brzegi ponieważ ciasto sporo wyrośnie.

7.     W ciasto wetknąć po jednej sporej truskawce, Owoce można też pokroić – wg uznania.

8.    Piekarnik nastawić na 180

9.       Piec ok 25 - 30 minut  do "suchego patyczka "








                                                                                                                                           


                                                                                                                                                     - przepis autorski -







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...