czwartek, 28 maja 2015

CIASTO POMARAŃCZOWE


Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Dzięki skórce pomarańczy ciasto ma charakterystyczny aromatyczny smak i wilgotną konsystencję.

SKŁADNIKI
250 g cukru
3 jajka
1 duża pomarańcza
(soczysta, organiczna bądź wyszorowana i sparzona, pokrojona na kawałki)
100 g masła (miękkiego pokrojonego na kawałki)
130 g śmietany 30-36%
250 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli



WYKONANIE
1.          Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C
2.          Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać jajka, pomarańczę.
Wymieszać 3 min/37°C/obr.5
3.          Dodać masło i śmietanę, wymieszać 5 s./obr.4
4.          Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 15 s./obr.3
5.          Formę do pieczenia posmarować masłem i oprószyć mąką. Przelać masę do formy i delikatnie wygładzić wierzch. Piec około 40-45 minut  (180°C), sprawdzić patyczkiem konsystencję (patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Pozostawić w uchylonym piekarniku do ostudzenia
6.          Ciasto kroić i podawać po całkowitym ostudzeniu




WSKAZÓWKI
1.          Ciasto przed pieczeniem można posypać cukrem by utworzyła się skorupka. Można także posypać cukrem pudrem już upieczone i ostudzone.
2.          Ja dodałam 230 g cukru
3.          Na przyszłość zwiększę obroty przy miksowaniu pomarańczy, (np. obr. 6)ponieważ przeszkadzały mi od czasu do czasu większe jego kawałki , które nadawały goryczki


Smacznego J
……………………………
- przepis z książki  „Kuchnia Śródziemnomorska”-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...