Bardzo łatwe i szybkie w
wykonaniu. Dzięki skórce pomarańczy ciasto ma charakterystyczny aromatyczny
smak i wilgotną konsystencję.
SKŁADNIKI
250 g cukru
3 jajka
1 duża pomarańcza
(soczysta, organiczna bądź wyszorowana i sparzona, pokrojona na kawałki)
(soczysta, organiczna bądź wyszorowana i sparzona, pokrojona na kawałki)
100 g masła (miękkiego pokrojonego na
kawałki)
130 g śmietany 30-36%
250 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
szczypta soli
WYKONANIE
1.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C
2.
Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać jajka,
pomarańczę.
Wymieszać 3 min/37°C/obr.5
Wymieszać 3 min/37°C/obr.5
3.
Dodać masło i śmietanę, wymieszać 5 s./obr.4
4.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 15
s./obr.3
5.
Formę do pieczenia posmarować masłem i oprószyć mąką.
Przelać masę do formy i delikatnie wygładzić wierzch. Piec około 40-45
minut (180°C), sprawdzić patyczkiem
konsystencję (patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Pozostawić w
uchylonym piekarniku do ostudzenia
6.
Ciasto kroić i podawać po całkowitym ostudzeniu
WSKAZÓWKI
1.
Ciasto przed pieczeniem można posypać cukrem by utworzyła się
skorupka. Można także posypać cukrem pudrem już upieczone i ostudzone.
2.
Ja dodałam 230 g cukru
3.
Na przyszłość zwiększę obroty przy miksowaniu pomarańczy, (np.
obr. 6)ponieważ przeszkadzały mi od czasu do czasu większe jego kawałki , które
nadawały goryczki
Smacznego J
……………………………
- przepis z książki „Kuchnia Śródziemnomorska”-

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz