wtorek, 22 marca 2016

ZIELONA ZUPKA WIELKANOCNA nie tylko od święta

Delikatna w smaku i nietypowa dla Wielkanocy zielona zupka może stanowić świetną alternatywę , a pro po żurku , na wielkanocnym  stole. Wygląda świeżo i wiosennie i można ją podawać nie tylko od święta. 




SKŁADNIKI
(na 4 porcje)

100 g cebuli

2 ząbki czosnku

200 g szpinaku

20 g masła lub oliwy

300 g ziemniaków

1000 g wody

200 g jogurtu naturalnego lub śmietany

2 czubiaste łyżeczki bulionu warzywnego lub drobiowego 

spora szczypta gałki muszkatołowej

pieprz , sól wg uznania

koper do posypania 

świeży chrzan

4 - 8 jaj ugotowanych na twardo




WYKONANIE

  1. Do naczynia miksującego włożyć koper, bez grubych łodyżek, zmiksować 5 s / obr 10. Przełożyć do innego naczynia.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, zmiksować 4 s / obr 5
  3. Zgarnąć kopystką i dodać masło, dusić 3 min / Varoma / obr 1
  4. Dodać ziemniaki, zmiksować 4 s / obr 5
  5. Dodać wodę i bulion, gotować 15 min / 100 C / obr 1
  6. Dodać szpinak, gotować 3 min / 100 C / obr 1, zmiksować 30 s / obr 8
  7. Dodać jogurt naturalny, gałkę muszkatołową , pieprz, ewentualnie sól, wymieszać 10 s / obr 4
  8. Podawać gorącą z jajkami na twardo, odrobiną koperku i świeżo startym chrzanem




WSKAZÓWKI

  1. Jeśli lubicie geste zupy krem należy dodać więcej ziemniaków



przepis autorski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...