Delikatna w smaku i nietypowa dla Wielkanocy zielona zupka może stanowić świetną alternatywę , a pro po żurku , na wielkanocnym stole. Wygląda świeżo i wiosennie i można ją podawać nie tylko od święta.
SKŁADNIKI
(na 4 porcje)
(na 4 porcje)
100 g cebuli
2 ząbki czosnku
200 g szpinaku
20 g masła lub oliwy
300 g ziemniaków
1000 g wody
200 g jogurtu naturalnego lub śmietany
2 czubiaste łyżeczki bulionu warzywnego lub drobiowego
spora szczypta gałki muszkatołowej
pieprz , sól wg uznania
koper do posypania
świeży chrzan
4 - 8 jaj ugotowanych na twardo
WYKONANIE
- Do naczynia miksującego włożyć koper, bez grubych łodyżek, zmiksować 5 s / obr 10. Przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, zmiksować 4 s / obr 5
- Zgarnąć kopystką i dodać masło, dusić 3 min / Varoma / obr 1
- Dodać ziemniaki, zmiksować 4 s / obr 5
- Dodać wodę i bulion, gotować 15 min / 100 C / obr 1
- Dodać szpinak, gotować 3 min / 100 C / obr 1, zmiksować 30 s / obr 8
- Dodać jogurt naturalny, gałkę muszkatołową , pieprz, ewentualnie sól, wymieszać 10 s / obr 4
- Podawać gorącą z jajkami na twardo, odrobiną koperku i świeżo startym chrzanem
WSKAZÓWKI
- Jeśli lubicie geste zupy krem należy dodać więcej ziemniaków
przepis autorski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz