KASZA BULGUR Z WARZYWAMI
Bulgur to rodzaj kaszy otrzymywanej z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren zbóż (najczęściej pszenicy). Bardzo popularny w Turcji i kuchni bliskowschodniej. Jest pożywny i ma niską wartość IG - 46. Zawiera dużo białka, witaminy B1, fosforu, magnezu i wapnia. Ze względu na zawartość kwasu foliowego polecany kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Bulgur występuje w trzech odmianach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej.
SKŁADNIKI
Na przygotowanie warzyw:
80-100 g cebuli
20 g oliwy / oleju
70 g papryki czerwonej
180 g cukinii, bez miąższu, pokrojonej na większe kawałki
120 g pieczarek, przekrojonych na pół
łyżka sosu sojowego
łyżeczka soli
2-3 szczypty pieprzu czarnego
40 g koncentratu pomidorowego
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Na ugotowanie kaszy:
280 g kaszy bulgur
510 g wody
1/2 łyżeczki soli
łyżka curry
WYKONANIE
Warzywa:
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, zmiksować 3 s / obr 5. Zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić 3 min / Varoma / obr 1
- Dodać w kolejności paprykę, cukinię i pieczarki, zmiksować 2- 3 s / obr 4
- Dodać pozostałe składniki, dusić z koszyczkiem zamiast miarki 10 min / 100 C / obr wsteczne 1.
- Przełożyć do innego naczynia
Kasza:
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odmierzyć kaszę i opłukać pod bieżącą wodą.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kaszę, sól i curry, gotować 10 min / 100 C / obr wsteczne 1. Pozostawić na 2 min w naczyniu aby wchłonęło w razie potrzeby pozostałą wodę. Przełożyć do miski.
- Do kaszy dodać przygotowane wcześniej warzywa, delikatnie wymieszać całość.
- Podawać samą lub mięsem czy owocami morza
WSKAZÓWKI
- Przed podaniem można udekorować zieloną pietruszka czy szczypiorkiem
- Dla tych, którzy lubią pikantne potrawy proponuję dodać 1/2 łyżeczki więcej ostrej papryki
- Drobny bulgur można zalać wrzącym płynem (bulion, mleko, woda), przykryć i pozostawić do wchłonięcia. Grubszy wystarczy krótko gotować (7- 10 min) i pozostawić do napęcznienia.
- Warzywa do miksowania najlepiej przygotować takiej wielkości (nie mniejsze)! Można również poszatkować ręcznie - ale kto ma na to czas :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz