środa, 16 marca 2016

KASZA BULGUR Z WARZYWAMI

Bulgur to rodzaj kaszy otrzymywanej z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren zbóż (najczęściej pszenicy). Bardzo popularny w Turcji i kuchni bliskowschodniej. Jest  pożywny i ma niską wartość IG - 46. Zawiera dużo białka, witaminy B1, fosforu, magnezu i wapnia. Ze względu na zawartość kwasu foliowego polecany kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Bulgur występuje w trzech odmianach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej.




SKŁADNIKI

Na przygotowanie warzyw:

80-100 g cebuli

20 g oliwy / oleju

70 g papryki czerwonej

180 g cukinii, bez miąższu, pokrojonej na większe kawałki

120 g pieczarek, przekrojonych na pół

łyżka sosu sojowego

łyżeczka soli

2-3 szczypty pieprzu czarnego

40 g koncentratu pomidorowego

łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1/2 łyżeczki słodkiej papryki


Na ugotowanie kaszy:

280 g kaszy bulgur

510 g wody

1/2 łyżeczki soli

łyżka curry




WYKONANIE

Warzywa:
  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, zmiksować 3 s / obr 5. Zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, dusić 3 min / Varoma / obr 1
  3. Dodać w kolejności paprykę, cukinię i pieczarki, zmiksować 2- 3 s / obr 4
  4. Dodać pozostałe składniki, dusić z koszyczkiem zamiast miarki 10 min / 100 C / obr wsteczne 1.
  5. Przełożyć do innego naczynia

Kasza:
  1. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odmierzyć kaszę i opłukać pod bieżącą wodą.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kaszę, sól i curry, gotować 10 min / 100 C / obr wsteczne 1. Pozostawić na 2 min w naczyniu aby wchłonęło w razie potrzeby pozostałą wodę. Przełożyć do miski.
  3. Do kaszy dodać przygotowane wcześniej warzywa, delikatnie wymieszać całość.
  4. Podawać samą lub mięsem czy owocami morza

WSKAZÓWKI

  1. Przed podaniem można udekorować zieloną pietruszka czy szczypiorkiem
  2. Dla tych, którzy lubią pikantne potrawy proponuję dodać 1/2 łyżeczki więcej ostrej papryki
  3. Drobny bulgur można zalać wrzącym płynem (bulion, mleko, woda), przykryć i pozostawić do wchłonięcia. Grubszy wystarczy krótko gotować (7- 10 min) i pozostawić do napęcznienia.
  4. Warzywa do miksowania najlepiej przygotować takiej wielkości (nie mniejsze)! Można również poszatkować ręcznie - ale kto ma na to czas :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...