poniedziałek, 7 marca 2016

CZEKOLADOWY BUDYŃ JAGLANY (WEGAŃSKI) dla małych i dużych

        Bardzo pyszny i zdrowy budyń z kaszy jaglanej. Wersja czekoladowa jeszcze lepsza niż bananowa, ponieważ nie czuć w nim tak bardzo kaszy :)




SKŁADNIKI

100 g kaszy jaglanej

600 - 630 g mleka roślinnego (np. migdałowego)

50 g syropu daktylowego lub suszonych daktyli

2 łyżki kakao

wiórki czekolady do dekoracji (opcjonalnie)





WYKONANIE

  1. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odważyć kaszę, wyjąć koszyczek i opłukać kaszę pod bieżącą wodą, przesypać  do naczynia miksującego.
  2. Dodać mleko, gotować aż kasza będzie bardzo miękka 15 - 20 min/ 100 C / obr 1. W razie konieczności zmniejszyć temperaturę do 90 C
  3. Dodać pozostałe składniki, zmiksować 30 s / obr 8. 
  4. Przelać do pucharków i odczekać chwilę aż ostygnie i lekko stężeje .
  5. Podawać z wiórkami czekolady, ulubionymi owocami, musami owocowymi  albo polać syropem.



WSKAZÓWKI

  1. Taki budyń może posłużyć również jako masa do przekładania ciasta, należy wówczas nadać mniej mleka, np 550 - 600 g. Jest pyszny i szybko tężeje :)
  2. Daktyle gotujemy razem z kaszą

Przepis autorski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...