CZEKOLADOWY BUDYŃ JAGLANY (WEGAŃSKI) dla małych i dużych
Bardzo pyszny i zdrowy budyń z kaszy jaglanej. Wersja czekoladowa jeszcze lepsza niż bananowa, ponieważ nie czuć w nim tak bardzo kaszy :)
SKŁADNIKI
100 g kaszy jaglanej
600 - 630 g mleka roślinnego (np. migdałowego)
50 g syropu daktylowego lub suszonych daktyli
2 łyżki kakao
wiórki czekolady do dekoracji (opcjonalnie)
WYKONANIE
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odważyć kaszę, wyjąć koszyczek i opłukać kaszę pod bieżącą wodą, przesypać do naczynia miksującego.
- Dodać mleko, gotować aż kasza będzie bardzo miękka 15 - 20 min/ 100 C / obr 1. W razie konieczności zmniejszyć temperaturę do 90 C
- Dodać pozostałe składniki, zmiksować 30 s / obr 8.
- Przelać do pucharków i odczekać chwilę aż ostygnie i lekko stężeje .
- Podawać z wiórkami czekolady, ulubionymi owocami, musami owocowymi albo polać syropem.
WSKAZÓWKI
- Taki budyń może posłużyć również jako masa do przekładania ciasta, należy wówczas nadać mniej mleka, np 550 - 600 g. Jest pyszny i szybko tężeje :)
- Daktyle gotujemy razem z kaszą
Przepis autorski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz