czwartek, 25 lutego 2016

CIASTO BANANOWE Z BAKALIAMI



Ciasto bananowe , znane również jako chlebek bananowy, to świetna opcja na mocno dojrzałe banany. Bardzo często takie banany można kupić po niższej cenie. Nie zastanawiajcie się zbyt długo czy wrzucić je do koszyka. 

Wersji na to ciasto znajdziecie mnóstwo. Dziś przedstawiam Wam swoją. Jeśli bardzo chcecie możecie dodać do ciasta 2 jajka, ale uważam , ze są one zbędne ponieważ banany robią tutaj swoje. 

Dojrzałe banany możecie wykorzystać również do lodów. Należy obrać banany ze skórki, pokroić  i zamrozić w porcjach.Potem wystarczy wyjąć na chwilę przed podaniem planowanych lodów, zmiksować z resztą składników i gotowe. Przepis na lody bananowe znajdziecie TUTAJ. Zróbcie koniecznie :)



SKŁADNIKI

300 g dojrzałych bananów, bez skórki

140 g mieszanki orzechów włoskich i migdałów

60 g płatków orkiszu

30 g orzechów nerkowca

100 g ulubionych bakalii (u nas: suszona wiśnia i żurawina)

1 łyżka miodu

1 łyżka syropu klonowego

20 g oleju

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

5-10 g soku z cytryny






WYKONANIE
  1. Do naczynia miksującego włożyć mieszankę orzechów i migdałów, zmiksować na mączkę 10  s / obr 10. Przełożyć do innego naczynia.
  2. Do naczynia miksującego dodać płatki, zmiksować 10 s/ obr 10, przełożyć do mączki.
  3. Do naczynia dodać banany, zmiksować 3 s /obr 5. Dodać wszystkie składniki poza bakaliami i orzechami nerkowca, zmiksować 10 s / obr 8
  4. Dodać pozostałe składniki, wymieszać 15 s / obr wsteczne 2
  5. Keksówkę wysmarować olejem (można obsypać mączką z płatków lub orzechów ), przelać ciasto i piec ok 50 min.  w 160 C (góra - dół) do suchego patyczka.
  6. Wyjmujemy ciasto z formy gdy będzie zimne

WSKAZÓWKI
  1. Ciasto zachowuje świeżość ok 4 dni. Świetnie smakuje soute ale równie wyśmienicie z masłem orzechowym , dżemem, miodem .
  2. Syrop klonowy możecie zastąpić innym syropem, np z agawy lub miodem

Przepis autorski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...