Mniej pracochłonne od
tradycyjnych pączków, ale równie pyszne. Najlepsze tego samego dnia tuż po
usmażeniu.
SKŁADNIKI
(na ok. 20 szt. )
(na ok. 20 szt. )
400 g mąki pszennej
200 g mleka
100 g cukru
30 g drożdży
1 jajko
sok z ½ pomarańczy
30 g masła
6 -10 suszonych śliwek
lub garść rodzynek
/żurawiny
100 g gorzkiej czekolady
szczypta soli
olej do głębokiego
smażenia
cukier puder do posypania
WYKONANIE
1. Do naczynia miksującego włożyć śliwki, rozdrobnić 20 s /
obr 5, przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego włożyć drożdże , łyżkę cukru, mleko,
50 g mąki, wymieszać 2 min / 37 C / obr 2. Odstawić zaczyn pod
przykryciem do wyrośnięcia na 20 min
3. Do naczynia miksującego
włożyć masło, roztopić 1 min. 30 s / 60 C / obr 2
4. Do ostygniętego masła
dodać resztę mąki, sok z pomarańczy, sól, resztę cukru, jajko oraz wyrośnięty zaczyn,
wymieszać 20 s / obr wsteczne 3
5. Dodać śliwki (ewentualnie rodzynki) , wyrobić 30 s / obr
interwał, przełożyć na godzinę do innego naczynia do wyrośnięcia pod przykryciem.
6. W międzyczasie przygotować w TM cukier puder
7. Czekoladę pokroić/połamać na ok. 20 jednakowych kawałków.
8. W garnku rozgrzać olej. Łyżkę zanurzyć w gorącym oleju i nabierać nią
porcje ciasta. W każdą wcisnąć kostkę czekolady i włożyć do rozgrzanego oleju.
Smażyć na złoty kolor.
9. Pączki wykładać łyżką cedzakową na talerz wyścielony
papierowym ręcznikiem aby ociekły z tłuszczu.
10. Posypać cukrem pudrem
WSKAZÓWKI
1. Rodzynek / żurawiny nie trzeba rozdrabniać
2. Masło można roztopić wcześniej a zaczyn możemy zostawić do
wyrośnięcia w naczyniu miksującym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz