środa, 3 lutego 2016

PĄCZKI KŁADZIONE Z CZEKOLADĄ I ŚLIWKAMI


Mniej pracochłonne od tradycyjnych pączków, ale równie pyszne. Najlepsze tego samego dnia tuż po usmażeniu.



SKŁADNIKI
  (na ok. 20 szt. )

400 g mąki pszennej

200  g mleka

100 g cukru

 30 g drożdży

1 jajko

sok z ½ pomarańczy

30 g masła

6 -10 suszonych śliwek
lub garść rodzynek /żurawiny

100 g gorzkiej czekolady

szczypta soli

olej do głębokiego smażenia

cukier puder do posypania




WYKONANIE

1.  Do naczynia miksującego włożyć śliwki, rozdrobnić  20 s / obr 5, przełożyć do innego naczynia.

2. Do naczynia miksującego włożyć drożdże , łyżkę cukru, mleko, 50 g mąki,  wymieszać 2 min / 37 C / obr 2. Odstawić zaczyn pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 min

3.    Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 1 min.  30 s / 60 C / obr 2

4.  Do ostygniętego masła dodać resztę mąki, sok z pomarańczy, sól, resztę cukru, jajko oraz wyrośnięty zaczyn, wymieszać 20 s / obr wsteczne 3

5.   Dodać śliwki (ewentualnie rodzynki) , wyrobić 30 s / obr interwał, przełożyć na godzinę do innego naczynia  do wyrośnięcia pod przykryciem.

6.     W międzyczasie przygotować w TM cukier puder

7.     Czekoladę pokroić/połamać na ok. 20 jednakowych kawałków.

8.   W garnku rozgrzać olej.  Łyżkę zanurzyć w gorącym oleju i nabierać nią porcje ciasta. W każdą wcisnąć kostkę czekolady i włożyć do rozgrzanego oleju. Smażyć na złoty kolor.

9.   Pączki wykładać łyżką cedzakową na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem aby ociekły z tłuszczu.

10.       Posypać cukrem pudrem







WSKAZÓWKI

1.      Rodzynek / żurawiny  nie trzeba rozdrabniać

2.   Masło można roztopić wcześniej a zaczyn możemy zostawić do wyrośnięcia w naczyniu  miksującym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...