piątek, 5 lutego 2016

KOKTAJL ZE SZPINAKIEM, KIWI, BANANEM I CYTRYNĄ


Po wczorajszej rozpuście pączkowej warto przygotować sobie odżywczy i oczyszczający zielony koktajl.





Kiwi to bomba witaminowa oraz bogactwo fitosubstancji, które wzmacniają nasz układ odpornościowy. Króluje w nim witamina C – silny przeciwutleniacz chroniący organizm przed infekcjami, zwłaszcza zimową porą. Już jeden duży owoc pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C.

Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w żelazo (w prawdzie w mniejszej ilości niż kiedyś sądzono)  i kwas foliowy. Ponadto zawarte w nim potas i witaminy z grupy B uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów oraz przyśpieszają metabolizm.

Cytryna dzięki swojej dużej zawartości witaminy C, wzmacnia odporność. Kwaśny smak tych owoców czyni je zdolnymi do zwiększenia perystaltyki jelitowej, co przyczynia się do wydajniejszego usuwania z organizmu produktów przemiany materii i toksyn. Cytryny zawierają witaminę C, flawonoidy, witaminy z grupy B, wapń, miedź, żelazo, magnez, fosfor, potas i błonnik – wszystkie te substancje służą podtrzymaniu odpowiedniego PH organizmu.

Banany z kolei zawierają m.in. potas. Są również źródłem witaminy C i błonnika. Daje to poczucie sytości i ogranicza spożycie przez nas innych, bardziej tuczących pokarmów. Ponadto skrobia zawarta w lekko niedojrzałych, zielonkawych bananach tworzy wyścielenie błony śluzowej żołądka, dzięki temu chroni ją przed działaniem soku żołądkowego. Banany są również źródłem cukrów prostych, zapewniających szybki zastrzyk energii oraz zawierają magnez, ważny dla naszych zębów, kości i mózgu. Owoce te stanowią doskonałą bazę do koktajli, zarówno owocowych, jak i warzywnych. Doskonale łagodzą gorycz zieleniny w wersjach opartych na jarzynach.






SKŁADNIKI

1 banan

1 kiwi

1 cytryna

70 g szpinaku

3 łyżki cukru bądź syropu z agawy

woda (opcjonalnie)




WYKONANIE


1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, zmiksować 30 s / obr 10

2.   W razie potrzeby dosłodzić i dodać wody


Przepis autorski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...