Po wczorajszej rozpuście
pączkowej warto przygotować sobie odżywczy i oczyszczający zielony koktajl.
Kiwi
to bomba witaminowa oraz bogactwo fitosubstancji,
które wzmacniają nasz układ
odpornościowy. Króluje w nim witamina
C – silny przeciwutleniacz chroniący organizm przed infekcjami, zwłaszcza
zimową porą. Już jeden duży owoc pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego
człowieka na witaminę C.
Liście
szpinaku mają właściwości antynowotworowe
i chronią przed miażdżycą.
Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu,
witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak
bogaty jest w żelazo (w prawdzie w
mniejszej ilości niż kiedyś sądzono) i kwas foliowy. Ponadto zawarte w
nim potas i witaminy z grupy B uczestniczą w spalaniu węglowodanów i
tłuszczów oraz przyśpieszają metabolizm.
Cytryna dzięki swojej dużej zawartości witaminy C, wzmacnia odporność. Kwaśny smak
tych owoców czyni je zdolnymi do zwiększenia perystaltyki jelitowej, co
przyczynia się do wydajniejszego usuwania z organizmu produktów przemiany
materii i toksyn. Cytryny zawierają witaminę
C, flawonoidy, witaminy z grupy B,
wapń, miedź, żelazo, magnez, fosfor, potas i błonnik – wszystkie te
substancje służą podtrzymaniu odpowiedniego PH organizmu.
Banany z
kolei zawierają m.in. potas. Są
również źródłem witaminy C i błonnika. Daje
to poczucie sytości i ogranicza spożycie przez nas innych, bardziej tuczących
pokarmów. Ponadto skrobia zawarta w lekko niedojrzałych, zielonkawych bananach
tworzy wyścielenie błony śluzowej żołądka, dzięki temu chroni ją przed
działaniem soku żołądkowego. Banany są również źródłem cukrów prostych, zapewniających szybki
zastrzyk energii oraz zawierają magnez,
ważny dla naszych zębów, kości i mózgu. Owoce te stanowią doskonałą bazę do
koktajli, zarówno owocowych, jak i warzywnych. Doskonale łagodzą gorycz
zieleniny w wersjach opartych na jarzynach.
1 kiwi
1 cytryna
70 g szpinaku
3 łyżki cukru bądź syropu z agawy
woda (opcjonalnie)
WYKONANIE
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki,
zmiksować 30 s / obr 10
2. W razie potrzeby dosłodzić i dodać wody
Przepis autorski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz