naczynie żaroodporne
- Bakłażany pokroić w talarki o grubości ok 0.5 cm, oprószyć solą i zostawić aby wypuściły sok.
- Do naczynia miksującego włożyć parmezan pokrojony na większe kawałki, zmiksować 5 s / obr 10, przełożyć do innego naczynia. Oczyścić naczynie
- Do naczynia miksującego włożyć cebule i czosnek, zmiksować 3 s / obr 5, dodać oliwę , dusić 2 min / Varoma / obr 1
- Dodać jarmuż - opcjonalnie, dusić bez miarki 2 min / 100 C/ obr wsteczne 1
- Dodać pulpę pomidorową , gotować bez miarki (aby sos zgęstniał) 10 - 20 min / 100 C / obr wsteczne 1. Pod koniec gotowania dodać przyprawy oraz bazylię
- W miedzy czasie obsmażyć bakłażana na oleju z obu stron i obsuszyć ręcznikiem papierowym aby pozbawić go nadmiaru tłuszczu.
- Mozzarellkę pokroić w plastry
- W naczyniu żaroodpornym okładać warstwami, bakłażany, mozzarelkę sos pomidorowy , aż do skończenia składników. Kończymy warstwą z sosem, a następnie posypujemy parmezanem.
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 C ok 20 min
WSKAZÓWKI
- Do prawdziwej Parmigiany bakłażana smaży się na głębokim tłuszczu. Niektórzy obtaczają też warzywa w panierce. Ja podsmażyłam talarki bakłażanów na patelni na złoty kolor. Można użyć patelni grillowej - jak kto woli. Ważne aby odsączyć później bakłażany z nadmiaru tłuszczu.
- Pulpa pomidorowa dostępna jest w większości sklepów czy to w słoikach czy w puszkach. Najlepiej przygotować ją samemu miksując obrane pomidory ze skórki bez gniazd nasiennych - wtedy sos nawet będzie gęstszy, a w każdym razie krócej będzie trzeba go gotować aby odparował.
- Parmigiana jest daniem samym w sobie, ale myślę ze tu w Polsce nikt nie pogniewa się jeśli podacie ja z bagietką czy z pieczonymi ziemniakami. Przepis na ziołowe ziemniaki znajdziecie TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz