niedziela, 7 lutego 2016

PARMIGIANA PO POLSKU





Parmigiana to włoska zapiekanka z pomidorowym sosem, bakłażanami oraz serami: mozzarellką i parmezanem. Powiem szczerze , ze nigdy nie jadłam prawdziwej Parmigiany jednak przed jej przygotowaniem dodatkowo poradziłam się pewnej znajomej Polki, która od wielu lat mieszka we Włoszech. Edyta, jeszcze raz dziękuję za wskazówki :) 


Przygotowanie tej zapiekanki jest bardzo proste. Należy jednak pamiętać o tym aby potrawa nie była zbyt tłusta a sos wodnisty -  wskazówki znajdziecie pod przepisem.

Aaaa.. zapomniałabym.. Jarmuż to już dodatkowy  wymysł. Kiedyś gdzieś w jakiejś ulotce widziałam , że ktoś dodawał,  a miałam akurat troszkę w lodówce.  Decyzja należy do Was




SKŁADNIKI

2 bakłażany

500 - 600 g pulpy pomidorowej 

80 - 100 g cebuli, przekrojonej na pół

2 ząbki czosnku

2 - 3 mozzarellki

80 g parmezanu

20 g oliwy

garść świeżej bazylii

100 g jarmużu (opcjonalnie)

1 łyżeczka soli
 
1 łyżeczka cukru

1/3 łyżeczki pieprzu

olej do smażenia bakłażana

sól do oprószenia bakłażana 



Potrzebne będzie:

naczynie żaroodporne

ręczniki papierowe do odsączenia tłuszczu





WYKONANIE

  1. Bakłażany pokroić w talarki o grubości ok 0.5 cm, oprószyć solą i zostawić aby wypuściły sok.
  2. Do naczynia miksującego włożyć parmezan pokrojony na większe kawałki, zmiksować 5 s / obr 10, przełożyć do innego naczynia. Oczyścić naczynie
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebule i czosnek, zmiksować 3 s / obr 5, dodać oliwę , dusić 2 min / Varoma / obr 1
  4. Dodać jarmuż  - opcjonalnie, dusić bez miarki 2 min / 100 C/ obr wsteczne 1
  5. Dodać pulpę pomidorową , gotować bez miarki (aby sos zgęstniał) 10 - 20 min / 100 C / obr wsteczne 1. Pod koniec gotowania dodać przyprawy oraz bazylię
  6. W miedzy czasie obsmażyć bakłażana na oleju z obu stron i obsuszyć ręcznikiem papierowym aby pozbawić go nadmiaru tłuszczu.
  7. Mozzarellkę pokroić w plastry
  8. W naczyniu żaroodpornym okładać warstwami, bakłażany, mozzarelkę sos pomidorowy , aż do skończenia składników. Kończymy warstwą z sosem, a następnie posypujemy parmezanem.
  9. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 C ok 20 min


WSKAZÓWKI

  1. Do prawdziwej Parmigiany bakłażana smaży się na głębokim tłuszczu. Niektórzy obtaczają też warzywa w panierce. Ja podsmażyłam talarki bakłażanów na patelni na złoty kolor. Można użyć patelni grillowej - jak kto woli. Ważne aby odsączyć później bakłażany z nadmiaru tłuszczu.
  2. Pulpa pomidorowa dostępna jest w większości sklepów czy to w słoikach czy w puszkach. Najlepiej przygotować ją samemu miksując obrane pomidory ze skórki bez gniazd nasiennych - wtedy sos nawet będzie gęstszy, a w każdym razie krócej będzie trzeba go gotować aby odparował.
  3. Parmigiana jest daniem samym w sobie, ale myślę ze tu w Polsce nikt nie pogniewa się jeśli podacie ja z bagietką czy z pieczonymi ziemniakami. Przepis na ziołowe ziemniaki znajdziecie TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...