SKŁADNIKI
(na 1 blaszkę)
(na 1 blaszkę)
70 g suszonych daktyli
2 białka jaj
szczypta soli
2 łyżki amaretto
50 g migdałów, bez skórki
WYKONANIE
1. Do naczynia miksującego włożyć migdały, zmiksować na proszek
20 s / obr 10, przełożyć do innego
naczynia.
2. Do naczynia miksującego włożyć daktyle, zmiksować 10 s / obr 10, przełożyć do innego
naczynia, umyć i dokładnie osuszyć naczynie miksujące
3. Piekarnik rozgrzać do 180 C (góra – dół)
4. Na noże nakładamy motylek, do naczynia miksującego dodajemy
białko i szczyptę soli, ubijamy na sztywną pianę 3 min / 37 C / obr 3,5- 4, po ok. dwóch minutach (białka muszą być już sztywne) dodajemy amaretto i
mieszamy jeszcze troszkę.
5. Zdejmujemy motylek, nastawiamy obr wsteczne 2 i stopniowo dodajemy najpierw zmielone migdały później
daktyle i mieszamy do połączenia się składników.
6. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem.
7. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy z dużym
otworem i wyciskamy na blachę dowolne kształty.
8. Zostawiamy odstępy między ciastkami – troszkę rosną
9. Ciasteczka pieczemy 10
– 12 minut (to zależy od piekarnika, uważajmy aby się nie spiekły)
WSKAZÓWKI
1. Gotowe ciasteczka można przechowywać 3-4 tygodnie w
szczelnym pojemniku, choć jest ich taka ilość , ze starczy na 1- 2 kawy J
2. Dla tych, którzy muszą … można dodać 50 g cukru w trakcie
ubijania piany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz