poniedziałek, 1 lutego 2016

AMARETTKI DAKTYLOWE / bez cukru




SKŁADNIKI
(na 1 blaszkę)

70 g suszonych daktyli

2 białka jaj

szczypta soli

2 łyżki amaretto

50 g migdałów, bez skórki





WYKONANIE

1.   Do naczynia miksującego włożyć migdały, zmiksować na proszek 20 s / obr 10, przełożyć do innego naczynia.

2.     Do naczynia miksującego włożyć daktyle, zmiksować 10 s / obr 10, przełożyć do innego naczynia, umyć i dokładnie osuszyć naczynie miksujące

3.     Piekarnik rozgrzać do 180 C (góra – dół)

4. Na noże nakładamy motylek, do naczynia miksującego dodajemy białko i szczyptę soli, ubijamy na sztywną pianę 3 min / 37 C / obr 3,5- 4, po ok. dwóch  minutach (białka  muszą być już sztywne) dodajemy amaretto i mieszamy jeszcze troszkę.

5. Zdejmujemy motylek, nastawiamy obr wsteczne 2 i stopniowo dodajemy najpierw zmielone migdały później daktyle i mieszamy do połączenia się składników.

6.    Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem.

7. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy z dużym otworem i wyciskamy na blachę dowolne kształty.

8.   Zostawiamy odstępy między ciastkami – troszkę rosną

9.  Ciasteczka pieczemy 10 – 12 minut (to zależy od piekarnika, uważajmy aby się nie spiekły)




WSKAZÓWKI

1.      Gotowe ciasteczka można przechowywać 3-4 tygodnie w szczelnym pojemniku, choć jest ich taka ilość , ze starczy na 1- 2 kawy J

2.       Dla tych, którzy muszą … można dodać 50 g cukru w trakcie ubijania piany





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...