poniedziałek, 25 stycznia 2016

WYTRAWNE PALUCHY SEROWE





SKŁADNIKI
400 g mąki
200 g ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
170 g  sera typu górskiego
30 g oliwy
1 – 2 łyżki koncentratu pomidorowego





WYKONANIE

1. Do naczynia miksującego wkładamy ser pokrojony na większe kawałki, miksujemy 15 s. / obr 5. Przekładamy do innego naczynia.

2.      Do naczynia miksującego dodajemy mąkę, wodę, drożdże cukier, mieszamy 15 s / obr interwał. Pozostawiamy zaczyn w naczyniu na ok. 30 minut

3. Dodajemy sól, oliwę, koncentrat i 120 g rozdrobnionego wcześniej sera, wyrabiamy 2 min / obr interwał.

4.      Rozgrzewamy piekarnik do 200 C (góra-dół)

5.      Z wyrobionego ciasta rwiemy po małym kawałku i rolujemy wałeczek o grubości ok. 1 cm i długości ok. 20 cm .

6.  Paluszki układamy na wyłożonej papierem blasze lub macie silikonowej – wg uznania i pieczemy ok. 8 -10 min. na środkowej półce w piekarniku. Następnie posypujemy resztą sera i dopiekamy jeszcze 2 minuty.






WSKAZÓWKI

1.   Paluszki możemy przechowywać nawet przez 2 tygodnie w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu

2.     Opcja nr 2: Przed włożeniem paluchów do piekarnika można zrolować  paluchy w startym serze i piec 10 min – pilnując aby ser się nie spiekł.




3.     Każdy piekarnik jest inny więc czas pieczenia paluchów powinniście dostosować indywidualnie. Średnio będzie to ok. 10 – 15 min

1.     Podawać jako przekąskę, z dipami czy z zupą krem



]


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...