SKŁADNIKI
400 g mąki
200 g ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
170 g sera typu górskiego
30 g oliwy
1 – 2 łyżki koncentratu
pomidorowego
WYKONANIE
1. Do naczynia miksującego wkładamy ser pokrojony na większe
kawałki, miksujemy 15 s. / obr 5. Przekładamy
do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego dodajemy mąkę, wodę, drożdże cukier,
mieszamy 15 s / obr interwał.
Pozostawiamy zaczyn w naczyniu na ok. 30
minut
3. Dodajemy sól, oliwę, koncentrat i 120 g rozdrobnionego
wcześniej sera, wyrabiamy 2 min / obr
interwał.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C (góra-dół)
5. Z wyrobionego ciasta rwiemy po małym kawałku i rolujemy
wałeczek o grubości ok. 1 cm i długości ok. 20 cm .
6. Paluszki układamy na wyłożonej papierem blasze lub macie
silikonowej – wg uznania i pieczemy ok. 8 -10 min. na środkowej półce w
piekarniku. Następnie posypujemy resztą sera i dopiekamy jeszcze 2 minuty.
WSKAZÓWKI
1. Paluszki możemy przechowywać nawet przez 2 tygodnie w szczelnym
pojemniku w chłodnym miejscu
2. Opcja nr 2: Przed włożeniem paluchów do piekarnika można zrolować
paluchy w startym serze i piec 10 min – pilnując
aby ser się nie spiekł.
3. Każdy piekarnik jest inny więc czas pieczenia paluchów
powinniście dostosować indywidualnie. Średnio będzie to ok. 10 – 15 min
1. Podawać jako przekąskę, z dipami czy z zupą krem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz