piątek, 12 lutego 2016

NALEŚNIKI JABŁKOWE / bez cukru




SKŁADNIKI

400 g jabłek, pokrojonych w ćwiartki

1 łyżeczka cynamonu

85 g daktyli

300 g mleka roślinnego (np. kokosowego)

4 jajka

150 g maki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

25 g oleju 

WYKONANIE

  1. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, cynamon, rozdrobnić 3 s/ obr 5, przełożyć do innego naczynia.
  2. Do naczynia miksującego włożyć daktyle, rozdrobnić 15 s / obr 10, dodać mleko , zmiksować 20 s / obr 8.
  3. Dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia, olej, wymieszać 15 s / obr 4.
  4. Dodać rozdrobnione jabłka, wymieszać 5 s / obr. wsteczne 3
  5. Naleśniki smażyć na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni



WSKAZÓWKI

  1. Podawać same lub z marmoladą, owocami
  2. Zamiast jabłek można dodać inne owoce jednak nie dodajemy wtedy cynamonu

Przepis autorski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...