SKŁADNIKI
400 g jabłek, pokrojonych w ćwiartki
1 łyżeczka cynamonu
85 g daktyli
300 g mleka roślinnego (np. kokosowego)
4 jajka
150 g maki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g oleju
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka, cynamon, rozdrobnić 3 s/ obr 5, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć daktyle, rozdrobnić 15 s / obr 10, dodać mleko , zmiksować 20 s / obr 8.
- Dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia, olej, wymieszać 15 s / obr 4.
- Dodać rozdrobnione jabłka, wymieszać 5 s / obr. wsteczne 3
- Naleśniki smażyć na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni
WSKAZÓWKI
- Podawać same lub z marmoladą, owocami
- Zamiast jabłek można dodać inne owoce jednak nie dodajemy wtedy cynamonu
Przepis autorski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz