czwartek, 11 lutego 2016

POMIDOROWA NA SPOSÓB MEKSYKAŃSKI

       Mocno pomidorowa i aromatyczna, taka jest właśnie zupa na sposób meksykański. Dzięki fasoli jest bardzo treściwa i sycąca, nie potrzeba do niej ani ryżu, ani makaronu. Wypróbujcie sami .


SKŁADNIKI

160  g cebuli, pokrojonej na pół

2 - 3 ząbki czosnku

850 g pomidorów,
 
pozbawionych skórki i gniazd nasiennych

400  g pomidorków, 
pozbawionych skórki i gniazd, przekrojonych na pół

2 puszki czerwonej fasoli, odcedzonej

250 - 300 g wody

1 łyżka bulionu 
warzywnego lub drobiowego przygotowanego w TM

25 g oliwy

1 łyżeczka nasion kolendry lub garść listków

1 łyżeczka kminu

1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego

1/2 łyżeczki nasion gorczycy

1/2 łyżeczki suszonego oregano

1/2 łyżeczki wędzonej, łagodnej papryki





WYKONANIE

  1. Do naczynia miksującego włożyć przyprawy ( liście rozdrobnić osobno) , zmiksować 1 min / obr. 10 ( co jakiś czas dodać obroty turbo 2 s). Przełożyć do innego naczynia.
  2. Do naczynia miksującego dodać 850 g pomidorów, zmiksować 20 s / obr 5, przełożyć do innego naczynia
  3. Do czystego naczynia dodać cebulę i czosnek, zmiksować 3 s / obr 5
  4. Zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego, dodać oliwę , dusić 3 min / Varoma / obr 1
  5. Dodać przyprawy, dusić 1 min / Varoma / obr 1.
  6. Dodać zmiksowane pomidory, 400 g pomidorków pokrojonych w pół, bulion, wodę, gotować 15 min / 100 C / obr wsteczne 2
  7. Dodać odsączoną fasolę, gotować 2 min / 90 C / obr wsteczne 1, aż fasola się podgrzeje.
  8. Jeśli potrzeba, doprawić do smaku wg uznania
  9. Rozlać do miseczek, udekorować listkami kolendry lub pietruszki. 


WSKAZÓWKI

  1. Przepis na 5 porcji
  2. Podawać samą lub z nachosami, paluchami
  3. Zupa powinna być troszkę gęstsza, ale w razie potrzeby można dodać więcej wody.

Przepis autorski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...