poniedziałek, 22 lutego 2016

FLAKI Z BOCZNIAKÓW

 
     Niewegetariańskie flaki to chyba jedyna zupa , którą jadałam tylko w domu. Zawsze miałam wrażenie , ze tylko moi rodzice potrafią przygotować tą zupę tak, aby nie było czuć w niej tego mięsnego smrodu i dziwnego smaku, a do tego  była przepyszna. Flaczki w naszym domu zawsze były przygotowywane z zasmażką robioną na mące i na bułce tartej. I choć nie jest to najzdrowsza wersja zasmażka musiała być, nawet kosztem większej ilości mięsa, bez niej nie była to już ta sama zupa :)
      Na ten sam sposób zrobiłam flaczki wegetariańskie na boczniakach zamiast mięska. Ja dodałam 250 g grzybów, ale jeśli lubicie dużo "flaków" w zupie możecie dać więcej boczniaków. Nie zrażajcie się tym , ze nie mieszczą się do koszyczka, w trakcie gotowania boczniaki zmniejszą swoją objętość o połowę.
    Zupę doprawiłam swoimi przyprawami, ale możecie śmiało użyć dodatkowo przyprawy gotowej do flaków.


SKŁADNIKI

Zasmażka na mące:

40 g maki pszennej

40 g oleju lub masła


Zasmażka na bułce tartej:

40 g bułki tartej

40 g oleju lub masła


Na wywar:



250 - 500 g boczniaków,
 
oczyszczonych , pokrojonych w paski

100 - 150 g cebuli, 
przekrojonej na pół

80 g selera

40 g pietruszki, korzeń

150 g marchewki

garść lubczyku

2 - 3  listki laurowe

3-4 ziarna ziela angielskiego

1 łyżeczka soli

czubata łyżeczka bulionu warzywnego wykonanego w TM 

2 - 3 łyżeczki majeranku

1/3 łyżeczki czarnego pieprzu

1/2 łyżeczki imbiru

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 

1/2 łyżeczki curry

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)

1500 g wody





WYKONANIE

Zasmażka
  1. Do naczynia miksującego włożyć mąkę oraz olej/masło, roztopić 3 min / 100 C / obr 1
  2. Dodać mąkę, podsmażyć 3 min / 100 C / obr 1
  3. Przełożyć do innego naczynia
  4. W ten sam sposób zrobić zasmażkę z bułki tartej

Wywar
  1. Do naczynia miksującego włożyć warzywa, zmiksować 5 s / obr 5
  2. Dodać listki laurowe i ziele angielskie, dusić 5 min / Varoma / obr 1
  3. Na naczynie miksujące nałożyć koszyczek z boczniakami, dodać wodę i przyprawy (bez majeranku), gotować 15 - 20 min /100 C / obr wsteczne 1
  4. Boczniaki wyjąć z koszyczka do innego naczynia, koszyczek włożyć do naczynia, dodać zasmażki i  łyżką mieszać tak aby rozpuściły się w zupie.
  5. Wyjąć koszyczek dodać majeranek i koncentrat pomidorowy, gotować jeszcze z 2 min / 100 C / obr wsteczne 1
  6. W razie potrzeby doprawić do smaku.
  7. Podawać z pieczywem


WSKAZÓWKI

  1. Przepis na TM5. Przy pozostałych modelach dodać mniej warzyw i wody.
  2. Można użyć kupnej przyprawy do flaków i wzbogacić ją dodatkowymi przyprawami wg uznania
  3. Jeśli nie lubicie zasmażki możecie ominąć ten krok lub zagęścić zupę czym innym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...