Jeśli nie przygotowujecie
ciasta na piernik dłużej dojrzewający polecam Wam ten oto przepis . Jest bardzo szybki i smaczny.
Możecie go nastawić nawet w dzień Wigilii. Do świat jeszcze miesiąc a u nas już kilka
razy po pierniku ani śladu J
SKŁADNIKI
80 g masła, miękkiego,
pokrojonego na kawałki ,
plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
pokrojonego na kawałki ,
plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
250 g mąki pszennej,
plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
200 g miodu
wielokwiatowego,
może być zarówno płynny jak i gęsty
może być zarówno płynny jak i gęsty
2 łyżeczki przyprawy do
pierników
3 jajka
½ - ¾ łyżeczki sody
oczyszczonej
200 g wiśni w syropie (z
kompotu),
bez pestek, odciśnięte
bez pestek, odciśnięte
WYKONANIE
1. Piekarnik rozgrzać do temp 170C. Keksówkę (dl ok. 28cm) wyścielić papierem do pieczenia, boki
wysmarować masłem i oprószyć mąką, odstawic.
2. Do naczynia miksującego
włożyć masło, dodać miód i przyprawę do pierników, podgrzać 3 min / 50 C / obr 1
3. Dodać jajka, sodę oczyszczoną i mąkę, wymieszać 30 s/ obr 4
4. Wiśnie dla przypomnienia odcedzić przez koszyczek i
dodatkowo odcisnąć !
5. Połowę ciasta przelać do formy, następnie ułożyć w nim
wiśnie, zalać pozostałym ciastem. Piec 50
– 55 min w 170 C (góra – dół) do suchego patyczka.
6. Podawać polany ulubioną polewą czekoladową
WSKAZÓWKI
1.
Jeśli zapomnicie o wyciśnięciu owoców może wyjść Wam zakalec
2.
Jeśli dodajecie gęstego miodu zwiększcie obroty na 2-3
3.
Przepis na TM21, TM31, TM5
4. Wyłączcie piekarnik, uchylcie drzwiczki i pozostawcie ciasto na chwilę do ostygnięcia w piekarniku
4. Wyłączcie piekarnik, uchylcie drzwiczki i pozostawcie ciasto na chwilę do ostygnięcia w piekarniku
Przepis :Kalendarz 2016
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz