niedziela, 29 listopada 2015

SZYBKI PIERNIK Z WIŚNIAMI


Jeśli nie przygotowujecie ciasta na piernik dłużej dojrzewający polecam Wam ten oto  przepis . Jest bardzo szybki i smaczny. Możecie go nastawić nawet w dzień Wigilii.  Do świat jeszcze miesiąc a u nas już kilka razy po pierniku ani śladu  J




SKŁADNIKI

80 g masła, miękkiego,
pokrojonego na kawałki ,
plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy

250 g mąki pszennej,
plus dodatkowa ilość do oprószenia formy

200 g miodu wielokwiatowego,
może być zarówno płynny jak i gęsty

2 łyżeczki przyprawy do pierników
3 jajka
½ - ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
200 g wiśni w syropie (z kompotu),
bez pestek, odciśnięte







WYKONANIE

1.   Piekarnik rozgrzać do temp 170C. Keksówkę (dl ok. 28cm) wyścielić papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką, odstawic.

2.     Do naczynia miksującego  włożyć masło, dodać miód i przyprawę do pierników, podgrzać 3 min / 50 C / obr 1

3.      Dodać jajka, sodę oczyszczoną i mąkę, wymieszać 30 s/ obr 4

4.      Wiśnie dla przypomnienia odcedzić przez koszyczek i dodatkowo odcisnąć !

5.      Połowę ciasta przelać do formy, następnie ułożyć w nim wiśnie, zalać pozostałym ciastem. Piec 50 – 55 min w 170 C (góra – dół) do suchego patyczka.





6.      Podawać polany ulubioną polewą czekoladową






WSKAZÓWKI

1.          Jeśli zapomnicie o wyciśnięciu owoców może wyjść Wam zakalec

2.          Jeśli dodajecie gęstego miodu zwiększcie obroty na 2-3

3.          Przepis na TM21, TM31, TM5

4.   Wyłączcie piekarnik, uchylcie drzwiczki i pozostawcie ciasto na chwilę do ostygnięcia w piekarniku




Przepis :Kalendarz 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...