piątek, 27 listopada 2015

WEGAŃSKIE DYNIOWE CIASTO Z KOKOSOWĄ BITĄ ŚMIETANĄ



Kiedy w ręce wpadł mi przepis na to caisto od razu zabrałam się do przerabiania i pieczenia. Spód zrobiony jest z kruchego ciasta na oleju kokosowym, a nadzienie to dyniowe pureé połączone z kaszą jaglaną, sokiem z pomarańczy i korzennymi przyprawami. To wszystko skrywa się pod przepyszną pierzynką z   mleczka kokosowego. Jeśli lubicie takie klimaty (bo muszę przyznać , ze w smaku ciasto jest dość specyficzne) nie pozostaje Wam nic innego jak jeszcze dziś lecieć po dynię J Przepis podany jest na okrągłą formę, ale śmiało możecie go przygotować w keksówce z połowy nadzienia J






SKŁADNIKI
na okrągłą formę o średnicy około 22 - 24 cm



Nadzienie dyniowe:
320 - 360g kaszy jaglanej, nieugotowanej
540g  puree dyniowego*
180gcukru trzcinowego
l
ub ½ szkl daktyli
4 łyżki syropu klonowego
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
¹⁄₈ łyżeczki gałki muszkatołowej
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy, wyparzona
szczypta soli


Spód:
310g  mąki pszennej lub orkiszowej
40 g  zimnej wody
150g  zimnego oleju kokosowego
szczypta soli


Kokosowa bita śmietana :
1 puszka mleczka kokosowego,
 
schłodzona przez przynajmniej 48 godzin w lodówce
100 g  cukru pudru
szczypta cynamonu






WYKONANIE

1.     Pure z dyni: dynie pokroić na pół lub ćwiartki, piec w piekarniku  w 220 C przez godzinę. Kiedy dynia będzie miękka wyjąć ją, następnie usunąć pestki i „nitki”, wydrążyć nadzienie, zmiksować krótko na pure, odstawić do innego naczynia.






2.  Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odmierzyć kaszę jaglaną, opłukać pod wodą, a następnie zalać wodą na ok. 1 cm ponad kaszę i gotować 15 min / 100 C/ obr 1, odstawić na bok.

3.  Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na spód (ciasto) , wyrobić 30 s/ obr interwał. Zgarnąć kopystką i ponownie nastawić 20 s / obr interwał. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na nią ciasto. Palcami obkleić  spód i boki formy.

4.     Wszystkie składniki na nadzienie poza puree z dyni zmiksować 20 s / obr 8-10.

5.  Do naczynia miksującego dodać połowę (270g) odcedzonego puree z dyni i ponownie zmiksować. Przełożyć do miski i czynność powtórzyć z reszta kaszy 
i pure. Dynia zapewne Wam zostanie – użyjcie  na bieżąco lub zamroźcie .

6.   Piekarnik rozgrzać do 180 C. Na spód ciasta wyłożyć dyniowe nadzienie
 i wsunąć do rozgrzanego piekarnika, piec przez około 45 – 50 min.

7.     Po tym czasie ciasto wyjąć na blat i wystudzić. Nie kroić przed wystudzeniem!

8.   Kiedy ciasto ostygnie przygotować bitą, kokosową śmietankę. Otworzyć puszkę schłodzonego mleka i delikatnie dodać do naczynia  jedynie gęstą, tłustą część mleczka kokosowego, a wodę odlać.  Zmiksować 5 s  / obr 5. Założyć motylek ubić mleczko na sztywną, kokosową śmietankę 40 s / obr 4

9. Tak przygotowaną śmietankę przełożyć na wystudzone ciasto, a na koniec wierzch oprószyć cynamonem.



WSKAZÓWKI

1.       Syrop klonowy w przepisie można zastąpić syropem z agawy, syropem ryżowym, miodem

2.  Ciasto można też zlepić w kulkę i włożyć do lodówki na czas przygotowywania nadzienia. Uważajcie jednak, ponieważ olej kokosowy szybko zastyga i stworzy Wam się kula twarda jak kamień. Można ją uratować ścierając ciasto na tarce lub pokroić na kawałki włożyć do TM, zmiksować chwilę , włączyć temp 37 C i obroty wsteczne 1-2. Później uformować ponownie kulę.

3.   Dynie różnią się smakiem, dlatego w zależności od tego jakiej dyni użyliście do przygotowania puree być może trzeba będzie dodać więcej skórki pomarańczowej lub suszonego imbiru.

4.   Im dłużej kokosowe mleczko będzie się chłodzić, tym łatwiej się ubije – dlatego dobrze jest przechowywać puszki w lodówce, a nie w szafkach. Dzięki temu zawsze w dowolnej chwili możecie je ubić do deserów lub tradycyjnie użyć do curry.

5.   Kokosowa woda, która pozostaje po wyjęciu śmietanki świetnie sprawdzi się w naleśnikach lub owsiance, więc nie wyrzucajcie jej.

1.      Jeśli zdecydujecie się na daktyle to wcześniej namoczcie je w wodzie aby zmiękły i zmiksujcie  
Przepis: JADŁONOMOIA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...