Kiedy w
ręce wpadł mi przepis na to caisto od razu zabrałam się do przerabiania i pieczenia.
Spód zrobiony jest z kruchego ciasta na oleju kokosowym, a nadzienie to dyniowe
pureé połączone z kaszą jaglaną, sokiem z pomarańczy i korzennymi przyprawami. To
wszystko skrywa się pod przepyszną pierzynką z mleczka
kokosowego. Jeśli lubicie takie klimaty (bo muszę przyznać , ze w smaku ciasto jest dość
specyficzne) nie pozostaje Wam nic innego jak jeszcze
dziś lecieć po dynię J Przepis
podany jest na okrągłą formę, ale śmiało możecie go przygotować w keksówce z
połowy nadzienia J
SKŁADNIKI
na okrągłą formę o średnicy około 22 - 24 cm
na okrągłą formę o średnicy około 22 - 24 cm
Nadzienie dyniowe:
320 - 360g kaszy jaglanej,
nieugotowanej
540g puree dyniowego*
180gcukru trzcinowego
lub ½ szkl daktyli
lub ½ szkl daktyli
4 łyżki syropu klonowego
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
¹⁄₈ łyżeczki gałki
muszkatołowej
sok wyciśnięty z 1
pomarańczy
skórka otarta z 1
pomarańczy, wyparzona
szczypta soli
Spód:
310g mąki pszennej lub orkiszowej
40 g zimnej wody
150g zimnego oleju kokosowego
szczypta soli
Kokosowa bita śmietana :
1 puszka mleczka
kokosowego,
schłodzona przez przynajmniej 48 godzin w lodówce
schłodzona przez przynajmniej 48 godzin w lodówce
100 g cukru pudru
szczypta cynamonu
WYKONANIE
1. Pure z dyni: dynie pokroić na pół lub ćwiartki, piec w piekarniku w 220 C przez godzinę. Kiedy dynia będzie
miękka wyjąć ją, następnie usunąć pestki i „nitki”, wydrążyć nadzienie, zmiksować
krótko na pure, odstawić do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odmierzyć kaszę
jaglaną, opłukać pod wodą, a następnie zalać wodą na ok. 1 cm ponad kaszę i
gotować 15 min / 100 C/ obr 1,
odstawić na bok.
3. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na spód
(ciasto) , wyrobić 30 s/ obr interwał.
Zgarnąć kopystką i ponownie nastawić 20
s / obr interwał. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na nią
ciasto. Palcami obkleić spód i boki
formy.
4. Wszystkie składniki na nadzienie poza puree z dyni zmiksować
20 s / obr 8-10.
5. Do naczynia miksującego dodać połowę (270g) odcedzonego puree
z dyni i ponownie zmiksować. Przełożyć do miski i czynność powtórzyć z reszta
kaszy
i pure. Dynia zapewne Wam zostanie – użyjcie na bieżąco lub zamroźcie .
6. Piekarnik rozgrzać do 180
C. Na spód ciasta wyłożyć dyniowe nadzienie
i wsunąć do rozgrzanego piekarnika, piec przez około 45 – 50 min.
i wsunąć do rozgrzanego piekarnika, piec przez około 45 – 50 min.
7. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat i wystudzić. Nie kroić
przed wystudzeniem!
8. Kiedy ciasto ostygnie przygotować bitą, kokosową śmietankę.
Otworzyć puszkę schłodzonego mleka i delikatnie dodać do naczynia jedynie gęstą, tłustą część mleczka
kokosowego, a wodę odlać. Zmiksować 5 s
/ obr 5. Założyć motylek ubić mleczko na sztywną, kokosową śmietankę
40 s / obr 4
9. Tak przygotowaną
śmietankę przełożyć na wystudzone ciasto, a na koniec wierzch oprószyć
cynamonem.
WSKAZÓWKI
1. Syrop klonowy w przepisie można zastąpić syropem z agawy,
syropem ryżowym, miodem
2. Ciasto można też zlepić w kulkę i włożyć do lodówki na czas
przygotowywania nadzienia. Uważajcie jednak, ponieważ olej kokosowy szybko
zastyga i stworzy Wam się kula twarda jak kamień. Można ją uratować ścierając ciasto
na tarce lub pokroić na kawałki włożyć do TM, zmiksować chwilę , włączyć temp
37 C i obroty wsteczne 1-2. Później uformować ponownie kulę.
3. Dynie różnią się smakiem, dlatego w zależności od tego
jakiej dyni użyliście do przygotowania puree być może trzeba będzie dodać
więcej skórki pomarańczowej lub suszonego imbiru.
4. Im dłużej kokosowe mleczko będzie się chłodzić, tym łatwiej
się ubije – dlatego dobrze jest przechowywać puszki w lodówce, a nie w
szafkach. Dzięki temu zawsze w dowolnej chwili możecie je ubić do deserów lub
tradycyjnie użyć do curry.
5. Kokosowa woda, która pozostaje po wyjęciu śmietanki świetnie
sprawdzi się w naleśnikach lub owsiance, więc nie wyrzucajcie jej.
1. Jeśli zdecydujecie się na daktyle to wcześniej namoczcie je
w wodzie aby zmiękły i zmiksujcie
Przepis: JADŁONOMOIA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz