200 – 500 g mleka 1,5 – 2
%
WYKONANIE
1. Mleko włożyć do zamrażalnika na min 10 min. Naczynie
miksujące schłodzić w lodówce bądź pod zimną wodą. Chodzi o to aby mleko i
naczynie było dobrze schłodzone.
2. W międzyczasie zaparzyć kawę ( proponuję przygotować
mocniejszą, ponieważ później mleko i tak załagodzi jej mocny smak)
3. Do naczynia miksującego wlać mleko, założyć motylek, ubijać 2-3
min/ obr. 4, następnie 2-3 min/ 65-70 C/ obr 2
4. Przełożyć „mleczną piankę” do szklanek, dolać przygotowaną wcześniej
kawę. Kawę wlewamy powoli po ściance
szklanki
WSKAZÓWKI
1. Przepis na TM5, TM31, TM21
2. Mleko i naczynie powinno być bardzo dobrze schłodzone stąd lepiej
włożyć je do zamrażarki (noże i motylka, a naczynie do lodówki) lub wlać mleko i dodać 2 kostki lodu do naczynia
miksującego, rozdrobnić (bez motylka!) 5 s/ obr 9 a następnie postępować jak w
pkt.3
3. Niepodgrzane spienione mleko nadaje się zamiast bitej
śmietany do deserów (lodów, sałatki owocowej, sosów)
Przepis: książka Tak
lubię gotować s. 294
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz