niedziela, 8 listopada 2015

SPIENIANIE MLEKA DO KAWY




SKŁADNIKI

200 – 500 g mleka 1,5 – 2 %




WYKONANIE

1.     Mleko włożyć do zamrażalnika na min 10 min. Naczynie miksujące schłodzić w lodówce bądź pod zimną wodą. Chodzi o to aby mleko i naczynie było dobrze schłodzone.

2.    W międzyczasie zaparzyć kawę ( proponuję przygotować mocniejszą, ponieważ później mleko i tak załagodzi jej mocny smak)

3.    Do naczynia miksującego wlać mleko, założyć motylek, ubijać 2-3 min/ obr. 4, następnie 2-3 min/ 65-70 C/ obr 2




4.  Przełożyć „mleczną piankę” do szklanek, dolać przygotowaną wcześniej kawę. Kawę wlewamy powoli po  ściance szklanki



 



WSKAZÓWKI

1.      Przepis na TM5, TM31, TM21

2.    Mleko i naczynie powinno być bardzo dobrze schłodzone stąd lepiej włożyć je do zamrażarki (noże i motylka, a naczynie do lodówki) lub wlać mleko i dodać 2 kostki lodu do naczynia miksującego, rozdrobnić (bez motylka!)  5 s/ obr 9 a następnie postępować jak w pkt.3

3.  Niepodgrzane spienione mleko nadaje się zamiast bitej śmietany do deserów (lodów, sałatki owocowej, sosów)

Przepis: książka Tak lubię gotować s. 294

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...