SKŁADNIKI
70 g pestek dyni,
obranych
90 g pestek słonecznika,
obranych
230 g ziaren siemienia
lnianego
65 g sezamu
50 g lekko uprażonych na
patelni orzechów
(migdały, laskowe włoskie)
(migdały, laskowe włoskie)
200 g kaszy jaglanej
(waga przed ugotowaniem)
(waga przed ugotowaniem)
2 łyżeczki soli
360 g wody
30 g oleju ryżowego
3 łyżki nasion chia
(opcjonalnie)
1 łyżka syropu z agawy
lub miodu
WYKONANIE
1. Kaszę jaglaną gotujemy dzień wcześniej lub kilka godzin
przed pieczeniem. Odstała będzie bardziej lepka. W tym celu do naczynia
miksującego włożyć koszyczek, odważyć kaszę, dodać wody tak aby zakryła kaszę
na 0,5 cm, gotować 15 min / 100 C / obr 1
2. Do suchego naczynia odważyć 130 g siemienia lnianego, zmiksować 20 s / obr 10, zgarnąć kopystką
na dno naczynia
3. Do naczynia miksującego dodać wodę , olej i syrop z agawy,
wymieszać 10 s / obr 2
4. Dodać pozostałe składniki, wymieszać za pomocą kopystki 1 min / obr wsteczne 4. Masa powinna
mieć zbitą i lepką konsystencję.
5. Keksówkę smarujemy olejem lub margaryną. Można tez wyłożyc
papierem do pieczenia.
6. Przekładamy masę do keksówki i odstawiamy na ok. godzinę
7. Piekarnik nagrzać do 180 C, piec 60 min
8. Po tym czasie wyjmujemy chlebek z piekarnika i pozostawiamy
w keksówce az do całkowitego ostygnięcia (najlepiej zostawić na noc)
WSKAZÓWKI
1.
Przepis na TM5
2.
Jeśli nie planujemy zjeść całego bochenka w ciągu 3 dni,
zapakujmy go szczelnie i trzymajmy w lodówce
3.
Orzechy można lekko rozgnieść
Przepis: magazyn Slowly Veggie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz