wtorek, 10 listopada 2015

JABŁKOWE CRUMBLE Z BORÓWKAMI



Od samego rana mąż biega po kuchni jak z „jajkiem” .. kręci się , szpera po wszystkich szafkach.. nagle słyszę „żona nie masz nic słodkiego zbunkrowanego?” Odpowiedziałam przecząco. Najpierw dogaduje , ze za dużo piekę i nie możemy schudnąć a teraz marudzi..ehhh. .. czy u Was jest tak samo? Po obiedzie przydałby się  mały odpoczynek, marzy mi się jakaś kawusia… mąż nie daje za wygraną: „ dziękuję za pyszny obiadek, teraz  zjadłbym dobry deserek”…. no i tak o to powstały szybkie  JABŁKOWE  CRUMBLE  Z  BORÓWKAMI J



SKŁADNIKI
            
(na 6-7 porcji)

200 g mąki

1 szczypta soli

100 g cukru

1 łyżeczka cynamonu

2 paczki cukru wanilinowego

110 g margaryny / masła

3 jabłka,  pozbawione gniazd

10 g soku z cytryny

150 g borówek lub jagód

1 strąk wanilii

15 g syropu z agawy

1 łyżka cukru pudru do posypania


WYKONANIE

1. Do naczynia miksującego dodać mąkę, sól, cukier, cynamon, cukier wanilinowy i margarynę, wyrobić kruszonkę 30 s / obr. 5. Przełożyć do innego naczynia , zagnieść lekko ręką i włożyć do lodówki na  ok. 30 min.

2.     Do czystego naczynia miksującego wkładamy ćwiartki jabłek,
miksujemy 3 s. / obr. 4.

3.      Dodajemy pozostałe składniki oraz miąższ ze stonka wanilii,
 mieszamy 10 s. / obr wsteczne 2

4.     Piekarnik rozgrzać do 200 C. 6-7 foremek do crumble o średnicy ok. 10 cm (mogą być kokilki lub jedna duża forma np. do zapiekanek) natłuszczamy margaryną lub olejem.

5.       Połowę ciasta wykładamy do foremek/formy, pokrywamy je mieszanką owocową i posypujemy je po wierzchu resztą kruszonki



6.          Piec na złotobrązowy kolor ok. 30 minut

7.          Posypujemy cukrem pudrem i podajemy

8.          Smakują na ciepło i na zimno J




WSKAZÓWKI

1.          Przepis na TM5, TM31

2.     Ja dodałam mrożone borówki, przy świeżych spróbuj zmniejszyć czas mieszania aby za bardzo nie rozgniotły się

3.   Crumble można przyrządzać z różnymi owocami. Wyśmienicie smakuje z kombinacją truskawek i rabarbaru, gruszek i orzechów lub moreli i wiśni. Zamiast jabłek można dodać tez brzoskwinie





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...