Od samego rana mąż biega
po kuchni jak z „jajkiem” .. kręci się , szpera po wszystkich szafkach.. nagle
słyszę „żona nie masz nic słodkiego zbunkrowanego?” Odpowiedziałam przecząco.
Najpierw dogaduje , ze za dużo piekę i nie możemy schudnąć a teraz
marudzi..ehhh. .. czy u Was jest tak samo? Po obiedzie przydałby się mały odpoczynek, marzy mi się jakaś kawusia… mąż
nie daje za wygraną: „ dziękuję za pyszny obiadek, teraz zjadłbym dobry deserek”…. no i tak o to
powstały szybkie JABŁKOWE CRUMBLE Z BORÓWKAMI J
SKŁADNIKI
(na 6-7 porcji)
(na 6-7 porcji)
200 g mąki
1 szczypta soli
100 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 paczki cukru wanilinowego
110 g margaryny / masła
3 jabłka, pozbawione gniazd
10 g soku z cytryny
150 g borówek lub jagód
1 strąk wanilii
15 g syropu z agawy
1 łyżka cukru pudru do posypania
WYKONANIE
1. Do naczynia miksującego dodać mąkę, sól, cukier, cynamon,
cukier wanilinowy i margarynę, wyrobić kruszonkę 30 s / obr. 5. Przełożyć do innego naczynia , zagnieść lekko ręką i
włożyć do lodówki na ok. 30 min.
2. Do czystego naczynia miksującego wkładamy ćwiartki jabłek,
miksujemy 3 s. / obr. 4.
miksujemy 3 s. / obr. 4.
3. Dodajemy pozostałe składniki oraz miąższ ze stonka wanilii,
mieszamy 10 s. / obr wsteczne 2
mieszamy 10 s. / obr wsteczne 2
4. Piekarnik rozgrzać do 200
C. 6-7 foremek do crumble o
średnicy ok. 10 cm (mogą być kokilki lub jedna duża forma np. do zapiekanek)
natłuszczamy margaryną lub olejem.
5. Połowę ciasta wykładamy do foremek/formy, pokrywamy je
mieszanką owocową i posypujemy je po wierzchu resztą kruszonki
6.
Piec na złotobrązowy kolor ok. 30 minut
7.
Posypujemy cukrem pudrem i podajemy
8.
Smakują na ciepło i na zimno J
WSKAZÓWKI
1.
Przepis na TM5, TM31
2. Ja dodałam mrożone borówki, przy świeżych spróbuj zmniejszyć
czas mieszania aby za bardzo nie rozgniotły się
3. Crumble można przyrządzać z różnymi owocami. Wyśmienicie smakuje z kombinacją truskawek i rabarbaru, gruszek i orzechów lub moreli i
wiśni. Zamiast jabłek można dodać tez brzoskwinie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz