wtorek, 10 listopada 2015

PANIEROWANA MOZZARELLKA NA SAŁACIE

Tą sałatkę polecam wam bardzo ..bardzo ..bardzo…J

Wprawdzie nie jest to przepis na TM, ale jest naprawdę wyśmienita.

Śmiało możecie ja podać np.  na wyjątkową kolacje







SKŁADNIKI
(na 2 porcje)

2 mozzarellki,
dokładnie odsączone , wytarte w ręcznik papierowy

1 łyżka maki

1 jajko

30 g płatków kukurydzianych,
dobrze rozgniecionych w palcach

¼ łyżeczki soli

2 – 3 szczypty pieprzu

1 łyżeczka ziół prowansalskich
olej do smażenia
(ja użyłam ryżowego)

2 garści mixu sałat

1 pomidor, bez skórki, pokrojony na kawałki
⅓ papryki, pokrojonej na kawałki

6 – 8 zielonych oliwek,
dużych, pokrojonych w grubsze plastry

2 łyżki octu jabłkowego

2 łyżki syropu z agawy

2 łyżeczki ostropestu (opcjonalnie)



POTRZEBNE BĘDZIE

garnuszek do smażenia, najlepiej mały

ręcznik papierowy








WYKONANIE

1.          Jajko roztrzepać widelcem, dodać sól, pieprz, zioła, wymieszać, odstawić.

2.          Na talerz ułożyć po garści sałaty, na to ułożyć paprykę, pomidora i oliwki.

3.          Warzywa polać syropem i octem jabłkowym, oprószyć po łyżeczce ostropestu.

4.         Osuszoną mozzarellkę oprószyć dokładnie mąką, zamoczyć w jajku
 i obtoczyć w płatkach kukurydzianych. Mocno dociskamy

5.        Tak przygotowany ser wkładamy na kilka sekund do mocno rozgrzanego
oleju. Pilnujemy aby płatki nie zbrązowiały a lekko się zarumieniły! Czynność powtarzamy na 2 strony.



WSKAZÓWKI

1.          Przepis nie jest na Thermomix, ale jeśli lubicie możecie rozdrobnić paprykę w TM

2.          Zamiast syropu z agawy możecie dodać miód płynny jednak ma on specyficzny smak i zapach

Przepis autorski



OSTROPEST PLAMISTY: Ostropest plamisty uznawany jest za roślinę leczniczą już od ponad 2 tysięcy lat. Jego rodziną jest rejon Morza Śródziemnego, skąd stopniowo rozprzestrzenił się najpierw w Europie, później także na innych kontynentach. Słynie z bardzo silnego działania odtruwającego !
Ostropestem możemy posypywać potrawy, ponieważ nie ma on określonego smaku. Możemy go spożyć popijając wodą lub zaparzać. Nasiona ostropestu można jeść również w całości. Więcej warto poczytać TUTAJ




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...