Tą sałatkę polecam wam
bardzo ..bardzo ..bardzo…J
Wprawdzie nie jest to przepis na TM, ale jest naprawdę wyśmienita.
Śmiało możecie ja podać np.
na wyjątkową kolacje
SKŁADNIKI
(na 2 porcje)
2 mozzarellki,
dokładnie odsączone , wytarte w ręcznik papierowy
dokładnie odsączone , wytarte w ręcznik papierowy
1 łyżka maki
1 jajko
30 g płatków
kukurydzianych,
dobrze rozgniecionych w palcach
dobrze rozgniecionych w palcach
¼ łyżeczki soli
2 – 3 szczypty pieprzu
1 łyżeczka ziół
prowansalskich
olej do smażenia
(ja użyłam ryżowego)
(ja użyłam ryżowego)
2 garści mixu sałat
1 pomidor, bez skórki, pokrojony na
kawałki
⅓ papryki, pokrojonej na kawałki
6 – 8 zielonych oliwek,
dużych, pokrojonych w grubsze plastry
dużych, pokrojonych w grubsze plastry
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżeczki ostropestu (opcjonalnie)
POTRZEBNE BĘDZIE
garnuszek do smażenia, najlepiej mały
ręcznik papierowy
WYKONANIE
1.
Jajko roztrzepać widelcem, dodać sól, pieprz, zioła,
wymieszać, odstawić.
2.
Na talerz ułożyć po garści sałaty, na to ułożyć paprykę,
pomidora i oliwki.
3.
Warzywa polać syropem i octem jabłkowym, oprószyć po
łyżeczce ostropestu.
4. Osuszoną mozzarellkę oprószyć dokładnie mąką, zamoczyć w
jajku
i obtoczyć w płatkach kukurydzianych. Mocno dociskamy
i obtoczyć w płatkach kukurydzianych. Mocno dociskamy
5. Tak przygotowany ser wkładamy na kilka sekund do mocno
rozgrzanego
oleju. Pilnujemy aby płatki nie zbrązowiały a lekko się zarumieniły! Czynność powtarzamy na 2 strony.
oleju. Pilnujemy aby płatki nie zbrązowiały a lekko się zarumieniły! Czynność powtarzamy na 2 strony.
WSKAZÓWKI
1.
Przepis nie jest na Thermomix, ale jeśli lubicie możecie
rozdrobnić paprykę w TM
2.
Zamiast syropu z agawy możecie dodać miód płynny jednak ma
on specyficzny smak i zapach
Przepis autorski
OSTROPEST
PLAMISTY: Ostropest plamisty uznawany jest za roślinę leczniczą już
od ponad 2 tysięcy lat. Jego rodziną jest rejon Morza Śródziemnego, skąd
stopniowo rozprzestrzenił się najpierw w Europie, później także na innych
kontynentach. Słynie z bardzo
silnego działania odtruwającego !
Ostropestem
możemy posypywać potrawy, ponieważ nie ma on określonego smaku. Możemy go
spożyć popijając wodą lub zaparzać. Nasiona ostropestu można jeść również w
całości. Więcej
warto poczytać TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz