Przepis na bułeczki znalazłam
na Przepisowni. Ciasto troszkę zmodyfikowałam i dodałam do nadzienia jabłka.
Masę budyniową możecie wzbogacić o białą czekoladę jeśli lubicie.
SKŁADNIKI
Nadzienie
1 -2 opakowania budyniu w proszku.
waniliowego bądź śmietankowego , bez cukru
waniliowego bądź śmietankowego , bez cukru
300ml mleka na 1 opakowanie budyniu
3 - 5 łyżek cukru,
do posłodzenia budyniu
do posłodzenia budyniu
3 jabłka,
obrane, pozbawione gniazd, pokrojone w grubszą kostkę
obrane, pozbawione gniazd, pokrojone w grubszą kostkę
1 łyżka masła
1 łyżka cukru brązowego
kilka goździków
cynamon (opcjonalnie)
Ciasto
250 ml mleka
40 - 60 g cukru
500 g mąki
1 paczuszka proszku do
pieczenia
1 żółtko
85 g oleju
szczypta soli
20 g drożdży świeżych
WYKONIANIE
Nadzienie
1. Z
podanych składników (budyń, mleko, cukier) ugotować budyń. Pozostawić do wystygnięcia.
2. Jabłka
poddusić lekko na maśle z dodać cukier i goździki i dusić jeszcze troszkę.
Odstawić.
1. Do naczynia miksującego włożyć mleko, drożdże i cukier , podgrzać 37°/2
min/ obr. 2
2. Dodajemy pozostałe składniki 5
min/obroty interwał
3. Z ciasta uformować wałek, podzielić na 10-12 części, każdą część rozwałkować
w kształcie prostokąta zrobić 4-5 nacięć (jak na zdjęciu)
4. Nałożyć porcję nadzienia (budyń i przygotowane jabłka ) na część bez
nacięć i zwinąć. Posmarować białkiem. Mozna obsypać cukrem. Piec 15-20
min w 200°C
WSKAZÓWKI
1.
Do budyniu możecie dodać
białą czekoladę
2.
Jabłka można zastąpić innymi owocami sezonowymi
3.
Przepis na TM5, TM31, TM21
Przepis: Przepisownia.pl
/użytkownik Kachna70 –
zmodyfikowałam ciasto, do nadzienia dodałam jabłka
zmodyfikowałam ciasto, do nadzienia dodałam jabłka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz