Dzisiejsze pizzerki
skradły serce mojej rodziny już na początku przygody z Thermomixem. „Niebo w
gębie na ciepło” , ale równie dobrze smakują na zimno. Śmiało zatem możecie je
zabrać na piknik czy zapakować na drugie śniadanie.
Jeśli chcecie zaskoczyć
gości, a znudziła Wam się klasyczna pizza, polecam, pizzerki robią ogromne
wrażenie i znikają bardzo , bardzo szybko. Zajadają się nimi zarówno ci duzi jak i ci
mali J
SKŁADNIKI
(na ok. 6 porcji)
(na ok. 6 porcji)
Ciasto
100 g orkiszu lub
pszenicy
300 g mąki pszennej
30 g świeżych drozdzy
1 szczypta cukru
220 g letniej wody
30 g oleju
1 łyżeczka soli
30 g masła, roztopionego
lub oleju
lub oleju
Farsz
100 g salami paprykowego,
pokrojonego na kawałki
pokrojonego na kawałki
100 g szynki,
pokrojonej na kawałki
pokrojonej na kawałki
100 g cebuli,
pokrojonej na pół
pokrojonej na pół
1 czerwona papryka,
pokrojona na kawałki
pokrojona na kawałki
100 g ulubionego sera żółtego,
pokrojonego na kawałki
pokrojonego na kawałki
100 g przecieru
pomidorowego
1 łyżeczka ostrej papryki
(opcjonalnie)
1 łyżeczka przyprawy do
pizzy
WYKONANIE
Ciasto
1. Do naczynia miksującego włożyć orkisz, zemleć 1 min / obr 10
2. Dodać mąkę, drożdże, cukier wodę, sól, wyrobić 2 min / obr interwał
3. Na posypanej mąką ściereczce kuchennej lub papierze do
pieczenia rozwałkować ciasto , formując prostokąt/kwadrat, posmarować masłem.
Farsz
1. Do naczynia miksującego
włożyć wszystkie składniki, rozdrobnić 10
s / obr 4-5
2. Farsz wyłożyć na ciasto
3. Ciasto zwinąć w roladę za pomocą ściereczki. Pokroić w
plastry o grubości ok. 2 cm.
4. Układać płasko na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć boki, aby przybrały okrągły kształt
5. Odstawić na 20 min do wyrośnięcia.
6. Piec ok. 20 – 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C
WSKAZÓWKI
1. Jeśli nie masz orkiszu lub pszenicy możesz dodać w zamian 100
g mąki pszennej
2. Zamiast przyprawy można dodać 1-2 łyżeczki ziół
prowansalskich i zmieloną paprykę
1. Przepis na TM21, TM31, TM5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz