środa, 21 października 2015

KURCZAK W SOSIE CURRY

Za każdym razem kiedy robię to danie przypominają mi się czasy studenckie. Impreza urodzinowa, sylwester czy inne spotkanie to danie było z nami bardzo często. Szybko rozgrzewa, jest aromatyczne, nie tak drogie a przede wszystkim smaczne. Spróbujcie i dajcie znać co o nim myślicie.





SKŁADNIKI

750 g mięsa z kurczaka(piersi, uda) pozbawione skóry, pokrojone w większą kostkę

300 g cebuli, pokrojonej na pół lub większa w ćwiartkę

kostka bulionu drobiowego

300 g koncentratu pomidorowego

100 g śmietany  lub jogurtu

5 cm korzenia imbiru,
 
obranego, pokrojonego na 2-3 kawałki

2 łyżeczki curry

3 ząbki czosnku

2-3 liście laurowe

wegeta do posypania mięsa

2-3 szczypty pieprzu

650 g wody



WYKONANIE
1.      Mięso obsypać wegetą, odstawić

2.     Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, imbir, rozdrobnić 5 s / obr. 5. Poddusić 3 min / 100 C / obr 1. W trakcie duszenia dodać kostkę rosołową i curry.

3.     Założyć motylek, dodać kurczaka, dusić 5 min / 100 C / obr. wsteczne 1. Zdjąć motylek

4.    Dodać wodę, koncentrat pomidorowy, listki laurowe, gotować 15 min / 100 C / obr. wsteczne 1

5.      Dodać śmietanę i pieprz, podgotować jeszcze 2 min / 100 C / obr 1

6.      Podawać na ciepło z pieczywem




WSKAZÓWKI
1.      Przepis na TM5 , TM31

2.       Cebulę można pokroić ręcznie w pióra

3.   Można spróbować przygotować w TM21 , ale podejrzewam, ze mięso zamieni się w papkę, 



- Przepis autorski -

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...