Za każdym razem kiedy
robię to danie przypominają mi się czasy studenckie. Impreza urodzinowa,
sylwester czy inne spotkanie to danie było z nami bardzo często. Szybko
rozgrzewa, jest aromatyczne, nie tak drogie a przede wszystkim smaczne.
Spróbujcie i dajcie znać co o nim myślicie.
SKŁADNIKI
750 g mięsa z kurczaka(piersi, uda) pozbawione skóry, pokrojone w większą kostkę
300 g cebuli, pokrojonej na pół lub większa w ćwiartkę
kostka bulionu drobiowego
300 g koncentratu pomidorowego
100 g śmietany lub jogurtu
5 cm korzenia imbiru,
obranego, pokrojonego na 2-3 kawałki
obranego, pokrojonego na 2-3 kawałki
2 łyżeczki curry
3 ząbki czosnku
2-3 liście laurowe
wegeta do posypania mięsa
2-3 szczypty pieprzu
650 g wody
WYKONANIE
1. Mięso obsypać wegetą, odstawić
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, imbir,
rozdrobnić 5 s / obr. 5. Poddusić 3 min / 100 C / obr 1. W trakcie
duszenia dodać kostkę rosołową i curry.
3. Założyć motylek, dodać kurczaka, dusić 5 min / 100 C / obr. wsteczne 1. Zdjąć motylek
4. Dodać wodę, koncentrat pomidorowy, listki laurowe, gotować 15 min / 100 C / obr. wsteczne 1
5. Dodać śmietanę i pieprz, podgotować jeszcze 2 min / 100 C / obr 1
6. Podawać na ciepło z pieczywem
WSKAZÓWKI
1. Przepis na TM5 , TM31
2. Cebulę można pokroić ręcznie w pióra
3. Można spróbować przygotować w TM21 , ale podejrzewam, ze mięso
zamieni się w papkę,
- Przepis autorski -
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz