Babka , która pięknie pachnie szafranem :)
miękkiego
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać szafran, drożdże i łyżkę cukru, wymieszać 2 min / 37 C/ obr 1.
- Rozczyn pozostawić w naczyniu na kilka minut aż zacznie pracować.
- Dodać pozostałe produkty (poza cukrem pudrem) wyrobić 1 min / obr. interwał
- Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
- Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem lub obsypać bułką tartą, napełnić ciastem i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok 20 min.
- Piec 50 min w temp 175 C
- Przed podaniem obsypać cukrem pudrem
- Najlepsza tego samego dnia, ale podana np. z konfiturą wiśniową długo będzie cieszyć nasze podniebienie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz