wtorek, 21 lutego 2017

OPONKI / przepis I





SKŁADNIKI 

70 g margaryny

300g sera białego

110 g cukru oraz trochę do obsypania gotowych  oponków

2 jajka

aromat arachidowy

450 - 490 g mąki 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżeczka sody 

2 łyżki czystej wódki 

15 g cukru waniliowego

olej do smażenia 




WYKONANIE 

  1. Do naczynia miksującego włożyć margarynę, roztopić  2 min/ 95 C/ obr 2 , przelać do miseczki.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ser  (nie trzeba myć naczynia wcześniej), zmiksować 7s / obr 5.
  3. Dodać mąkę,cukier margarynę oraz pozostałe składniki, wyrobić 2 min / obroty interwał. W razie potrzeby dodać więcej mąki.
  4. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawać kółka a w każdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka lub nakrętki
  5. Smażyć  na rozgrzanym oleju z obu stron  aż się zarumienią.  Po wyjęciu obsypać cukrem.
  6. Podawać ciepłe- wtedy są najlepsze:-)
Przepis autorski



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...