500 g kaszy jaglanej PO ugotowaniu (175 g przed ugotowaniem)
3 przejrzałe banany
150 - 200 g wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
syrop klonowy (lub inny) do smaku
jeżeli masa nie wyda Ci się wystarczająco słodka.
jeżeli masa nie wyda Ci się wystarczająco słodka.
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odmierzyć kaszę, opłukać pod bieżącą wodą.
- Koszyczek z kaszą włożyć do naczynia miksującego i zalać wodą tak aby na 0,5 cm przykryła kaszę. Gotować 20 min / 120 C / obr 1. Jeśli zacznie kipieć zmniejszyć temp do 100 C i zdjąć miarkę
- Odlać wodę i odstawić kaszę do ostygnięcia
- Kaszę, banany i wiórki włożyć do naczynia miksującego, zmiksować za pomocą kopystki 30 s / obr 6.
- Papier do pieczenia nasmarować dowolnym tłuszczem dobrze znoszącym wysokie temperatury (np olejem kokosowym)
- Delikatnie natłuszczonymi dłońmi odrywać części masy wielkości orzecha włoskiego , lepić kuleczki i rozpłaszczać.
- Zapiekać 15 - 25 minut (miękkie lub bardziej twarde) w temp. ok 170 C
- Zdejmować z papieru dopiero kiedy ostygną
- Do ciasteczek można dodać żurawinę lub inne bakalie, pestki czy inne tłuste orzechy :) ale UWAGA: nie do obsypania ciasteczek a do środka. Pieczemy wówczas ciasteczka w niższej temperaturze, np. 140 C (kwestia stabilności tłuszczu). Poza tym orzechy nie są już tak zdrowe po upieczeniu jak kokos.
- Inny wariant to ciasteczka z siemieniem lnianym i śliwkami.
- Masa powinna być średnio sucha, łatwa do zagniatania kulek , jak coś należy dodać więcej wiórek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz