poniedziałek, 15 czerwca 2015

KALAREPKA Z FARSZEM I SEREM FETA




SKŁADNIKI 
(4 porcje)



4 kalarepy

1 cebula ok. 100 g

4 ząbki czosnku

500 g mięsa mielonego

2 jaja

10 g natki pietruszki

½ łyżeczki soli

⅓  łyżeczki pieprzu

½  łyżeczki gałki muszkatołowej

600 g wody

1 kostka rosołowa , drobiowa bądź wykonana w TM

250 – 300 g  sera  feta




SKŁADNIKI  NA  SOS

150 g jogurtu naturalnego, gęstego

40 g mąki

⅓  łyżeczki pieprzu

⅓  zawartości wydrążonej z kalarep






WYKONANIE

1.          Kalarepy umyć, obrać, ściąć wierzch i twardy dół,  wydrążyć  środek  łyżeczką do owoców

2.   Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną w ćwiartkę oraz 3 ząbki czosnku i natkę – 5s / obr 5

3.  Zgarnąć kopystką cebulę dodać mięso mielone, jaja, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, wymieszać  10s. / obroty wsteczne 3,5

4.      Napełnić kalarepki mięsną masą i poukładać w dolnej części przystawki Varoma.




1.     Do naczynia miksującego (wraz z mięsem które pozostało) dodać ⅓ wydrążonej kalarepy, wodę , kostkę rosołową, ząbek czosnku.





2.          Nałożyć pokrywę i przystawkę Varoma.

3.         Na drugim stopniu przystawki Varoma poukładać resztę wydrążonej kalarepy – można dodać również ziemniaki. Przykryć pokrywą , gotować 40 min / Varoma / obr  1



4.  Po 40 minutach do naczynia dodać jogurt, mąkę, pieprz – gotować jeszcze 2 minuty - miksować 15 s / obroty od 1 do 8 stopniowo

5. Podawać z wydrążoną kalarepą, ziemniaczkami i serem feta. Ser nadaje konkretnego smaku tej potrawie, dlatego nie należy z niego rezygnować.




Smacznego J

…………………………………….
- przepis autorski -


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...