SKŁADNIKI
(4 porcje)
4 kalarepy
1 cebula ok. 100 g
4 ząbki czosnku
500 g mięsa mielonego
2 jaja
10 g natki pietruszki
½ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki
gałki muszkatołowej
600 g wody
1 kostka rosołowa , drobiowa bądź wykonana w TM
250 – 300 g
sera feta
SKŁADNIKI
NA SOS
150 g jogurtu naturalnego, gęstego
40 g mąki
⅓ łyżeczki pieprzu
⅓ zawartości wydrążonej
z kalarep
WYKONANIE
1.
Kalarepy
umyć, obrać, ściąć wierzch i twardy dół, wydrążyć środek łyżeczką
do owoców
2. Do naczynia
miksującego włożyć cebulę pokrojoną w ćwiartkę oraz 3 ząbki czosnku i natkę –
5s / obr 5
3. Zgarnąć
kopystką cebulę dodać mięso mielone, jaja, sól, pieprz, gałkę muszkatołową,
wymieszać 10s. / obroty wsteczne 3,5
4. Napełnić
kalarepki mięsną masą i poukładać w dolnej części przystawki Varoma.
1. Do
naczynia miksującego (wraz z mięsem które pozostało) dodać ⅓ wydrążonej kalarepy,
wodę , kostkę rosołową, ząbek czosnku.
2.
Nałożyć
pokrywę i przystawkę Varoma.
3. Na drugim
stopniu przystawki Varoma poukładać resztę wydrążonej kalarepy – można dodać
również ziemniaki. Przykryć pokrywą , gotować 40 min / Varoma / obr 1
4. Po 40
minutach do naczynia dodać jogurt, mąkę, pieprz – gotować jeszcze 2 minuty
- miksować 15 s / obroty od 1 do 8 stopniowo
5. Podawać z wydrążoną
kalarepą, ziemniaczkami i serem feta. Ser nadaje konkretnego smaku tej potrawie,
dlatego nie należy z niego rezygnować.
Smacznego J
…………………………………….
- przepis autorski -
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz