czwartek, 18 czerwca 2015

CHLEBEK ziołowo serowy

Aromatyczny, mięciutki …  pyszny





SKŁADNIKI

300 g mąki

250 ml ciepłej wody

50 g drożdży

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki majeranku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka bazylii

½ łyżeczki przyprawy do grilla

1 jajko

150 g sera żółtego



WYKONANIE

1.          Do naczynia miksującego włożyć ser pokrojony na duże kawałki



2.          Miksować 6-8 s. / obr 5 . Przełożyć do innego naczynia



3.          Do naczynia miksującego (nie trzeba myc po serze) włożyć wodę, drożdże, sól, cukier i jajko wymieszać 1 min. / 37 C/ obr 2

4.          Dodać 200 g mąki, ser, przyprawy i pozostałą mąkę. Tak aby serki się nią pokryły – nie opadną wtedy na dno ciasta. Wyrobić 30 s / kłosek

5.          Przełożyć ciasto do silikonowej keksówki, umieścić w piekarniku w temp. 50 C na ok. 15 min do wyrośnięcia.

6.          Piec w temperaturze 190 C (góra –dół)  do momentu, aż się przyrumieni (ok. 40 min)



WSKAZÓWKI

Piekąc w silikonowej formie masz pewność , ze ciasto nie będzie przywierało do ścianek i łatwo da się wyjąć



Smacznego J



- przepis: Tupperware / przerobiony na Thermomix -


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...