poniedziałek, 30 marca 2015

ZAJĄCZKI DROŻDŻOWE

SKŁADNIKI

80g masła
250g mleka
600g mąki pszennej
50g drożdży
100g cukru
¼ łyżeczki soli
2 jajka
1 jajko do posmarowania bułek



WYKONANIE

Do naczynia miksującego włożyć masło – 2min /100 C/ obr 2. Przelać masło do innego pojemniczka. Do naczynia dodać mleko i drożdże (nie trzeba myć naczynia po maśle) – 1:30/37 C/obr1. A następnie dodać mąkę, cukier, sól, 2jaja – wyrobić 3 min/ kłosek. Po 2 minutach wyrabiania dodać roztopione masło.

Ciasto ma konsystencję klejącą, ciężko wyjmuje się z naczynia ale efekt końcowy jest znakomity 

Przełóż ciasto do miski i odstaw do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość. Po wyrośnięciu zagnieć i podziel na 2 części. Z jednej części stwórz 12 kul (na tułów). Z drugiej stworzymy wałek ( będziemy z niego odcinać cienkie kawałki ciasta na uszy) i 12 mniejszych kul (na głowy) .

Głowy do tułowia przyklejamy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce. Z wałka odcinamy nożem bardzo wąskie paski ciasta i układamy je (od głowy wzdłuż tułowia) na płasko stroną krojoną do góry tworząc uszy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Smarujemy Zajączki rozbełtanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika – 180C / 20-25 min. Możemy je udekorować przed pieczeniem np. zielem angielskim bądź po upieczeniu pomalować oczy i wąsy pisakami cukrowymi.



Zajączki będą pięknie wyglądały w koszyczku ze święconką



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...