SKŁADNIKI
80g masła
250g mleka
600g mąki pszennej
50g drożdży
100g cukru
¼ łyżeczki soli
2 jajka
1 jajko do posmarowania
bułek
WYKONANIE
Do
naczynia miksującego włożyć masło – 2min
/100 C/ obr 2. Przelać masło do innego pojemniczka. Do naczynia dodać mleko
i drożdże (nie trzeba myć naczynia po maśle) – 1:30/37 C/obr1. A następnie dodać mąkę, cukier, sól, 2jaja –
wyrobić 3 min/ kłosek. Po 2 minutach
wyrabiania dodać roztopione masło.
Ciasto
ma konsystencję klejącą, ciężko wyjmuje się z naczynia ale efekt końcowy jest
znakomity
Przełóż
ciasto do miski i odstaw do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość. Po wyrośnięciu
zagnieć i podziel na 2 części. Z
jednej części stwórz 12 kul (na tułów). Z drugiej stworzymy wałek ( będziemy z
niego odcinać cienkie kawałki ciasta na uszy) i 12 mniejszych kul (na głowy) .
Głowy
do tułowia przyklejamy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce. Z wałka
odcinamy nożem bardzo wąskie paski ciasta i układamy je (od głowy wzdłuż tułowia)
na płasko stroną krojoną do góry tworząc uszy. Przykryć ściereczką i odstawić
do wyrośnięcia.
Smarujemy
Zajączki rozbełtanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika – 180C / 20-25 min. Możemy je udekorować przed pieczeniem np. zielem
angielskim bądź po upieczeniu pomalować oczy i wąsy pisakami cukrowymi.
Zajączki będą pięknie
wyglądały w koszyczku ze święconką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz