niedziela, 22 marca 2015

ROLADA MAKOWA Z NADZIENIEM A'LA PASCHA



ROLADA
5 jaj, umytych (białka oddzielone od żółtek)
150 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
110 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g suchego maku
10g  oleju
10g  amaretto



MASA   A’LA  PASCHA
1 małe opakowanie śmietanki  minimum 30%
400 g serka homogenizowanego waniliowego
250 g zmieszanych bakalii, – rodzynek, żurawin, orzechów włoskich, migdałów,
kandyzowanych wiśni, suszonych moreli  i innych (oraz niewielka ilość do dekoracji)
25 g amaretto


połówki czekoladowych jajek ( do dekoracji)

. . . 

MASA  A’LA  PASCHA – WYKONANIE

Do naczynia wsypujemy mix bakalii – 10 s/obr 5. Przesypujemy do innego pojemnika.  Myjemy naczynie, osuszamy dokładnie.




Do naczynia miksującego wlewamy śmietankę 30-36%. Ubijamy na sztywno – obr 4 , bez ustawiania czasu.  Dodajemy  serek homogenizowany – 15 s/obr 3. 

1/4 masy odkładamy i wstawiamy do lodówki. Pozostałą część mieszamy z bakaliami oraz amaretto (alkohol można pominąć). Wstawiamy do lodówki.

Wskazówki:
  1.  Czas ubijania śmietany zależy od temperatury, jakości, firmy 
  2.   Podczas ubijania obserwuj konsystencję śmietany przez otwór w pokrywie, ponieważ zbyt długie ubijanie śmietany   spowoduje ,że ubiję się nam masło!
  3.   Ja schładzam również naczynie miksujące i noże przed ubijaniem – wtedy mam pewność, że śmietana ubije się na 100% 



ROLADA - WYKONANIE

Do naczynia miksującego wsypujemy mak – 15 s/obr 10  przesypujemy do innego pojemnika i myjemy naczynie.

Do osuszonego naczynia dodajemy białka jaj i zakładamy motylek. Ubijamy 5 min/obr 4.  Po ok. 2 min (bądź jeśli białka ubiją się wcześniej na sztywną piane) przez otwór pokrywy dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, oliwę i amaretto (alkohol można zastąpić np. sokiem pomarańczowym lub wodą) 
Do osuszonego naczynia dodajemy białka jaj i zakładamy motylek. Ubijamy 3-4min/obr4 (bądź do czasu, aż białka ubiją się wcześniej na sztywną piane). Nastawiamy 3 min/obr4 - przez otwór pokrywy dodajemy stopniowo cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, oliwę i amaretto (alkohol można zastąpić np. sokiem pomarańczowym lub wodą).
Rozsmarowujemy masę równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Najlepsza będzie blacha z piekarnika. Pieczemy 12-15 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu).


Upieczone ciasto z papierem do pieczenia przekładamy na kawałek pergaminu na blacie – pergaminem z pieca do góry Okrywamy całość czystą, zwilżoną ściereczką (w ten sposób rolada będzie bardziej wilgotna), odstawiamy do wystudzenia. W tą samą wilgotną ściereczkę zwiń roladę aby była bardziej "elastyczna" - odstaw na chwilę. Zdejmujemy ścierkę. Masę z bakaliami przekładamy równomiernie na ciasto, całość zwijamy w rulon. Chłodzimy w lodówce około 1 1/2 godziny. 









Odcinamy końcówki rolady. Masę bez bakalii umieszczamy w rękawie cukierniczym i szprycujemy na wierzchu rolady. Dekorujemy bakaliami oraz połówkami czekoladowych jajek.



Polecam, ponieważ jest łatwa i szybka w wykonaniu, przepyszna, lekka i pięknie prezentuje sie na stole :)

- Przepis zaczerpnięty z gazetki Lidla i przerobiony na Thermomix - 


4 komentarze:

  1. Rolada chłodzi się już w lodówce, faktycznie prosta w wykonaniu...na wrażenia smakowe poczekamy do jutra...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszy mnie,ze zdecydowalas się ją zrobić 😊 jak wrażenia smakowe?

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszy mnie,ze zdecydowalas się ją zrobić 😊 jak wrażenia smakowe?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...