ROLADA
5 jaj, umytych (białka
oddzielone od żółtek)
150 g cukru
1 opakowanie cukru
wanilinowego
110 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do
pieczenia
70 g suchego maku
10g oleju
MASA A’LA PASCHA
1 małe opakowanie
śmietanki minimum 30%
400 g serka
homogenizowanego waniliowego
250 g zmieszanych bakalii,
– rodzynek, żurawin, orzechów włoskich, migdałów,
kandyzowanych wiśni, suszonych moreli i innych (oraz niewielka ilość do dekoracji)
kandyzowanych wiśni, suszonych moreli i innych (oraz niewielka ilość do dekoracji)
25 g amaretto
połówki czekoladowych
jajek ( do dekoracji)
. . .
MASA A’LA PASCHA
– WYKONANIE
Do
naczynia wsypujemy mix bakalii – 10 s/obr 5. Przesypujemy do innego pojemnika. Myjemy naczynie, osuszamy dokładnie.
Do
naczynia miksującego wlewamy śmietankę 30-36%. Ubijamy na sztywno – obr 4 , bez
ustawiania czasu. Dodajemy serek homogenizowany – 15 s/obr 3.
1/4 masy
odkładamy i wstawiamy do lodówki. Pozostałą część mieszamy z bakaliami oraz
amaretto (alkohol można pominąć). Wstawiamy do lodówki.
Wskazówki:
- Czas ubijania śmietany zależy od temperatury, jakości, firmy
- Podczas ubijania obserwuj konsystencję śmietany przez otwór w pokrywie, ponieważ zbyt długie ubijanie śmietany spowoduje ,że ubiję się nam masło!
- Ja schładzam również naczynie miksujące i noże przed ubijaniem – wtedy mam pewność, że śmietana ubije się na 100%
ROLADA
- WYKONANIE
Do
naczynia miksującego wsypujemy mak – 15 s/obr 10 przesypujemy do innego pojemnika i myjemy
naczynie.
Do
osuszonego naczynia dodajemy białka jaj i zakładamy motylek. Ubijamy 5 min/obr 4. Po ok. 2
min (bądź jeśli białka ubiją się wcześniej na sztywną piane) przez otwór
pokrywy dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, oliwę i amaretto
(alkohol można zastąpić np. sokiem pomarańczowym lub wodą)
Do osuszonego naczynia dodajemy białka jaj i zakładamy motylek. Ubijamy 3-4min/obr4 (bądź do czasu, aż białka ubiją się wcześniej na sztywną piane). Nastawiamy 3 min/obr4 - przez otwór pokrywy dodajemy stopniowo cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, oliwę i amaretto (alkohol można zastąpić np. sokiem pomarańczowym lub wodą).
Do osuszonego naczynia dodajemy białka jaj i zakładamy motylek. Ubijamy 3-4min/obr4 (bądź do czasu, aż białka ubiją się wcześniej na sztywną piane). Nastawiamy 3 min/obr4 - przez otwór pokrywy dodajemy stopniowo cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, oliwę i amaretto (alkohol można zastąpić np. sokiem pomarańczowym lub wodą).
Rozsmarowujemy masę
równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepsza będzie blacha z piekarnika. Pieczemy
12-15 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu).
Upieczone
ciasto z papierem do pieczenia przekładamy na kawałek pergaminu na blacie –
pergaminem z pieca do góry Okrywamy całość czystą, zwilżoną ściereczką (w ten
sposób rolada będzie bardziej wilgotna), odstawiamy do wystudzenia. W tą samą wilgotną ściereczkę zwiń roladę aby była bardziej "elastyczna" - odstaw na chwilę. Zdejmujemy
ścierkę. Masę z bakaliami przekładamy równomiernie na ciasto, całość
zwijamy w rulon. Chłodzimy w lodówce około 1
1/2 godziny.
Polecam, ponieważ jest łatwa i szybka w wykonaniu, przepyszna, lekka i pięknie prezentuje sie na stole :)
- Przepis zaczerpnięty z gazetki Lidla i przerobiony na Thermomix -
Rolada chłodzi się już w lodówce, faktycznie prosta w wykonaniu...na wrażenia smakowe poczekamy do jutra...
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCieszy mnie,ze zdecydowalas się ją zrobić 😊 jak wrażenia smakowe?
OdpowiedzUsuńCieszy mnie,ze zdecydowalas się ją zrobić 😊 jak wrażenia smakowe?
OdpowiedzUsuń