środa, 5 października 2016

GORĄCY NAPÓJ Z ŁUSKI KAKAO


Wyśmienita alternatywa dla kawy inki :)



       
 Napar, o którym mowa jest znany od lat i szeroko stosowany szczególnie na Śląsku (jako Kakałszale). Powiem szczerze, że przez rok mieszkałam w tamtych rejonach Polski i nigdy nie spotkałam się z taką herbatką. Łuska kakao zawiera dużo błonnika i magnezu. Ponoć korzystnie wpływa na laktację i obniża cholesterol. Delikatnie pobudza, poprawia nastrój i dodaje energii...Tym bardziej pokusiło mnie aby ją wypróbować, zwłaszcza , że walczę z odstawieniem naturalnej kawy.




SKŁADNIKI

3 łyżeczki łusek kakao

 200 g wody 

200 g ulubionego mleka roślinnego

cukier kokosowy dla osłody (opcjonalnie)

szczypta cynamonu (opcjonalnie)






WYKONANIE
  1. Do naczynia miksującego odmierzyć wodę, zagotować 3 min/100 C/ obr 1. Dodać łuski kakao i dalej gotować  7 min/ 100 C/obr 1
  2. Do filiżanki włożyć sitko, odcedzić przygotowany napar.
  3. Wodę z naparu przelać ponownie do naczynia miksującego, dodać mleko roślinne, podgotować jeszcze chwilę aby mleko nabrało temperatury 2 min / 95 C/ obr 1
  4. Zmiksować 10 s / obr 7 aby lekko się spieniło (opcjonalnie). 
  5. Posłodzić wedle uznania. Posypać odrobiną cynamonu.



WSKAZÓWKI
  1. Łuski kakao do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością (w sklepach internetowych lub stacjonarnych) jak również w lepiej zaopatrzonych marketach..koszt ok 5-6 zł
  2. Smak tego wspaniałego, aromatycznego napoju zmieni się troszkę w zależności od rodzaju mleka roślinnego (polecam migdałowe, kokosowe, ryżowe)
  3. Napar można zrobić na samym mleku

Przepis autorski




1 komentarz:

  1. Play Caesar Casino Review For Free - Shootercasino.com
    Caesar Casino is the best casino for the หาเงินออนไลน์ online gambling market. Read our review to find out more about their bonuses, games, software and 메리트카지노총판 more. 제왕 카지노

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...